Brrrr, dit is waarom je vaker moet plassen als het koud is

Body & Mind

Brrrr, dit is waarom je vaker moet plassen als het koud is

Noortje Luijk
Door

Noortje Luijk

Gepubliceerd op

13 oktober 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

13 oktober 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Die koude vingers, tenen en neus zijn vervelend, maar niets is zo irritant als de reactie van je blaas op de kou. Het lijkt haast alsof die bij elke graad dat het kouder wordt, een centimeter krimpt. No worries: dat is gelukkig niet het geval. Moet je vaker plassen als het koud is? Wij zochten uit hoe dat komt.

Loop je 's winters zo vaak richting het toilet dat je elke dag je stappendoel behaalt? Om deze vier redenen lijkt je blaas formaatje eekhoorn bij koude temperaturen.

Je blaas spant zich aan Als het koud is, wordt je blaas niet echt kleiner, maar er past wel minder in. Kou zorgt ervoor dat je blaas zich aanspant, waardoor er minder urine kan worden vastgehouden. Hierdoor heb je sneller het gevoel dat je moet plassen. De blaas is trouwens niet het enige lichaamsdeel dat dit doet: ook tepels, vingers, de penis en ballen doen eraan mee.

Jij zuipschuit Warme dranken zijn heerlijk als het buiten koud is. Een pumpkin spice latte? Daar zeggen we geen nee tegen! Maar als je gek wordt van al die plaspauzes, kun je beter wel nee zeggen. In veel warme dranken zit cafeïne. Dat is ideaal voor een energieboost, maar minder fijn voor je blaas. Cafeïne werkt vochtafdrijvend, waardoor je nieren gestimuleerd worden om meer urine te produceren. Precies, dat moet er ook weer uit. Plaspauze it is.

Niet je blaas, maar je bloedvaten krimpen Je lichaam wil je beschermen tegen de kou, vet lief. Om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk warmte bij je vitale organen blijft, krimpen je bloedvaten en stroomt er minder bloed naar je ledematen. Die worden hierdoor ijskoud. Ah, daar komen die koude vingers en tenen dus vandaan. Een bijeffect van je krimpende vaten is dat je nieren water uit je bloed halen. Dit komt terecht in de blaas, waardoor jij, alweer, moet plassen.

Lees ook: Oh men... struatie: dit kun je het best eten en drinken als je ongesteld bent

Kou fopt je brein In je lichaam zitten TRP-kanalen. Nee, dat is geen tv-zender die je nog niet kent. TRP-kanalen zijn sensoren die signalen naar je brein sturen. Die signalen reguleren je lichaamstemperatuur, maar hebben ook invloed op hoe vaak je moet plassen. Door de kou kunnen de TRP-kanalen je hersenen laten denken dat je blaas vol is. Helaas, jij en je brein trappen erin, waardoor je vaker moet plassen.

Moet jij je dagelijkse activiteiten voor de zoveelste keer onderbreken voor een plaspauze? Dan kun je nu met zekerheid zeggen: ik zeik niet. Spreekwoordelijk gezien dan.

delen
Noortje Luijk

Noortje (2000) stagiair bij &C, dol op diy-projecten en knutselt haar hele interieur bij elkaar. Als je een creatieve oplossing zoekt, ben je bij haar aan het goede adres. Let op: de rommel en chaos die ze daarbij achterlaat mag je wel zelf opruimen.

Meer Body & mind

Meer van deze auteur