Body & Mind
Voorjaarsvermoeidheid: wat is het in godsnaam en wat doen we er tegen?
Gepubliceerd op
19 april 2023 om 17:00
Bron / Fotografie
fotografie Valentina Vos
Gepubliceerd op
19 april 2023 om 17:00
Bron / Fotografie
fotografie Valentina Vos
Het is alweer even lente: hét seizoen waar de meesten van ons een lading frisse energie krijgen en staan te springen om langere dagen. Met nadruk op: meesten. Het andere gedeelte van ons kakt daarentegen compleet in vanwege een begrip genaamd voorjaarsvermoeidheid. Wat is het en waarom krijgen we het?
De waarheid is dat er geen eenduidig antwoord is waarom we zo moe kunnen worden in het voorjaar, maar het meerdere oorzaken kan hebben. We leggen ze bij je voor. Doei afvalstoffen Het eerste wat aan de hand kan zijn is dat jouw lymfestelsel overbelast is geraakt. Dit systeem is een biologisch hoogstandje: het is een netwerk van vaten en klieren dat kriskras door het hele lichaam loopt en ervoor zorgt dat afvalcellen zoals virussen uit ons lichaam worden afgevoerd. Maar laten die virussen nou net ultradol zijn op de winterkou. Gedurende de winter draait on lymfesysteem daardoor overuren, waardoor het tegen de lente aan behoorlijk overwerkt is geraakt. Het gevolg is dat afvalstoffen niet snel genoeg ons lichaam verlaten, ons lichaam verzuurt en we moe worden.
Lees ook: Uit schaamte niet naar de huisarts? Waarom dat niet nodig is
Druk druk druk Daarnaast kan jouw voorjaarsvermoeidheid een verlate winterdip zijn, of een nasleep daarvan. Vooral wanneer je in de winter erg druk bent geweest of veel stress hebt ervaren, zou je dit tot diep in de lente nog kunnen voelen in je lijf.
Gewenning Een andere theorie is dat jouw voorjaarsvermoeidheid te maken heeft met de wisseling van de seizoenen. Doordat de overgang van winter naar lente nogal een fikse verandering is, kan ons bioritme verstoord raken. Ons lichaam moet wennen aan het nieuwe seizoen met vermoeidheid als gevolg, en sommige mensen zijn hier nou eenmaal gevoeliger voor dan andere. De vermoeidheid verdwijnt ook weer wanneer je lichaam gewend is geraakt aan het seizoen.
Lees ook: Assjeblieft: dit zijn de beste sporten voor stevige billen
Wat is het beste medicijn? Oké, dit gaat wat kort door te bocht klinken, maar het beste wat je kan doen om lentevermoeidheid tegen te gaan is: voldoende slapen. Zorg voor minimaal zo'n zes tot acht uur per nacht, en voor een consistent ritme. Ook is gezonde, gevarieerde voeding key. Dat pept je lichaam op met vitamines en mineralen, waardoor je je tekorten op een natuurlijke manier aanvult. Wat je daarnaast nog kan doen is het licht opzoeken (afbraak van melatonine en zo), voldoende bewegen, en een tijdsblok reserveren in je agenda voor een dosis me-time. Je verdient het. Zorg goed voor jezelf.
delen
Florence David Richard
InstagramFlorence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.