We willen antwoorden: wat maakt de ene persoon vatbaarder voor muggenbeten dan de ander?

Body & Mind

We willen antwoorden: wat maakt de ene persoon vatbaarder voor muggenbeten dan de ander?

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

7 augustus 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

7 augustus 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Naar binnen moeten zodra het gaat schemeren óf je van top tot teen bedekken, dikke schijven op je benen en jeuk om gek van te worden. Mensen die vaak geprikt worden door muggen weten waar we het over hebben. Maar hoe komt het eigenlijk dat dat altijd dezelfde mensen (lees: wij, verdorie) zijn?

We moeten al met dit onrecht leven, dan willen we op z'n minst antwoorden.

'Lekker bloed' 'Dan heb je vast lekker bloed.' Het is de standaard dad joke die je te horen krijgt als je weer eens aan het klagen bent over dat jij de enige bent waarbij vannacht bloed is getapt, terwijl je kamergenoot jeukvrij wakker werd. De opmerking is niet alleen afgezaagd, hij is ook nog eens niet waar. Of je wel of niet geprikt wordt heeft namelijk niets te maken met je bloed, aldus het RIVM. In plaats daarvan komen muggen af op je adem (kooldioxide), op de geurstoffen die je verspreidt en op je lichaamswarmte. Zo zouden de geur van zweetvoeten, de geur die je uitstoot na het sporten en nadat je bier op hebt allemaal aantrekkelijk zijn voor muggen. Ook zwangere vrouwen hebben vaak pech, omdat ze door hun verhoogde stofwisseling meer chemische verbindingen uitademen. Vet zuur Om het nog iets preciezer én iets biologischer te maken: wetenschappers aan de Amerikaanse Rockefeller Universiteit ontdekten twee jaar geleden dat de voorkeur voor bepaalde mensen te maken heeft met hoe bacteriën het zweet dat uit je poriën komt afbreken. Tijdens dat proces komen vetzuren vrij waar muggen weer op reageren. Niet alle vetzuren zijn trouwens aantrekkelijk voor die zoemende krengen, er zijn ook afstotende vetzuren, dus het gaat om de verhouding waarin die aantrekkelijke vetzuren zich op je huid bevinden. En dát heeft dan weer te maken met factoren als de zuurgraad van je huid, genetische achtergrond en voeding, vertelt muggenexpert Bart Knols aan RTL Nieuws. 'Die factoren gecombineerd bepalen wat jouw bacteriën gaan afbreken op de huid en welke zuren daarbij vrij komen.' Lees ook: Oei, kan je tandarts het zien als je gepijpt hebt? Tandarts Merel Beks geeft antwoord Ik jeuk, jij (geen) jeuk Langzaamaan wordt het wat duidelijker waarom wij altijd de pineut zijn, al zou je 'de pineut zijn' op meerdere manieren op kunnen vatten. Dat jij iemand bent die snel gestoken wordt is al rot, maar als jij iemand bent die daar ook nog eens heel heftig op reageert, is dat dubbel kut met peren. Ook die reactie verschilt namelijk per persoon. Volwassenen die als kind eczeem, hooikoorts of astma hebben gehad, zouden bijvoorbeeld heftiger op een muggenbult reageren, aldus dermatoloog Bing Thio aan het Erasmus MC aan NU.nl. 'Deze mensen hebben genen waardoor de huid en de slijmvliezen overmatig reageren op een muggenbeet. Zij krijgen dus grotere bulten en hebben veel meer jeuk.' We zeiden 't al: dubbel kut met peren. Of muggen bij jou kunnen tappen ligt dus hartstikke aan je DNA, waar je niets aan kunt veranderen. Waar je wél iets aan kunt veranderen? De maatregelen die je neemt. Lees &C's grote anti-muggentest hierzo.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Is verslaafd aan kaasstengels en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.

Meer van deze auteur

Meer lezen