Wil je weten: dít is waarom de L altijd vooraan staat in LHBTI+

Body & Mind

Wil je weten: dít is waarom de L altijd vooraan staat in LHBTI+

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

27 juli 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

27 juli 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

De volgorde van de letters in LHBTI+ is niet iets waar we dagelijks mee bezig zijn. Dat is nou eenmaal hoe iedereen het zegt. Maar weet jij waarom de L vooraan staat? Daar zit een heel mooi en ontroerend verhaal achter, waar we tijdens Pride graag bij stilstaan.

De letters in LHBTI+ staan voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender en Intersekse, en de + geeft aan dat er nog meer vormen van gender en geaardheid zijn. De L heeft niet altijd vooraan gestaan. Vóór de jaren '90 was het gebruikelijk om eerst de H van homo te noemen, aangezien deze groep het meest gerepresenteerd werd in de maatschappij. Dit veranderde tijdens de aidsepidemie.

Lees ook: 'Alle biseksuelen doen aan trio's' en 3 andere vooroordelen die je té vaak hoort als je bi bent

Aids en discriminatie De aidsepidemie speelde zich af in de jaren '80 en '90. De eerste gevallen waren in Afrika, en al snel verspreidde het hiv-virus over de rest van de wereld. Aangezien veel homoseksuele en biseksuele mannen en transgenders ziek werden van het virus dacht men dat alleen zij de verspreiders van het virus waren. Later bleek dit niet het geval, ook injecterende drugsgebruikers en mensen die bloed gedoneerd hadden gekregen van hetero's werden slachtoffer. Je krijgt het hiv-virus door onbeschermde seks, of van bloed op bloed door naalden of bloeddonaties.

Door misinformatie en vooroordelen gaf men de schuld aan homoseksuelen voor de verspreiding van het virus. Zo durfden ze homo's geen hand meer te geven en mochten homo's ook geen bloed meer doneren. Deze discriminatie weerhield mensen er ook van om de zorg van deze patiënten op zich te nemen.

Heldendaden Toen kwamen de lesbiennes to the rescue. Ze namen massaal de zorg van de hiv-patiënten op zich, en waren erg belangrijk in het activisme om de overheid aan te sporen om de epidemiën harder aan te pakken. Ze doneerden bloed, zorgden voor voedsel en onderdak en stonden hiermee aan de frontlinie in de strijd tegen aids. Dit gebaar van solidariteit en liefde zorgde er uiteindelijk voor dat behandeling tegen aids makkelijker te verkrijgen en goedkoper werd, waardoor de slachtoffers ze eeuwig dankbaar waren.

Ze besloten om de L in LHBT voor altijd vooraan te plaatsen, als dank voor alle steun die de lesbiennes aan de slachtoffers van aids gaven. Dat lijkt misschien een klein gebaar, maar dit heeft enorm bijgedragen aan de acceptatie en representatie van lesbiennes. Deze groep werd vergeleken met homoseksuelen vaak minder gerepresenteerd, waardoor de acceptatie van hen achterliep. Het was en is een teken van hoop voor een gelijke toekomst vol hoop en liefde. Daar word je toch helemaal warm van?

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur