De crompouce heeft een nieuwe naam, en we weten nog niet helemaal wat we ervan vinden

Lifestyle

De crompouce heeft een nieuwe naam, en we weten nog niet helemaal wat we ervan vinden

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

5 december 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

5 december 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Weet u nog, lang gelee, nog voordat we ons druk maakten om dingen als verkiezingsuitslagen, toen daar een mierzoet modebroodje was dat het hele internet veroverde? Juist ja, de crompouce. Nou, de roze croissant bestaat nog steeds, maar gaat tegenwoordig door het leven met een nieuwe naam.

Of nou ja, 'nieuw' is-ie misschien niet te noemen, maar daar komen we later op terug.

Roze hype Eerst is er wat achtergrondinformatie nodig. De crompouce - voor iedereen die onder een steen heeft geleefd, dit is een kruising tussen een croissant en een tompouce en dus een opengesneden croissant met roze glazuur op de bovenkant en gele room aan de binnenkant - won afgelopen oktober en november razendsnel terrein. Influencers als Anna Nooshin, Monica Geuze en Noor de Groot probeerden het broodje uit op hun social media en al snel wilde iedereen en z'n moeder zo'n ding. Bakkers verkochten er honderden op een dag en zelfs grote supermarkten als Albert Heijn en Jumbo sprongen op de hype. Lees ook: Crompouce, frikanpouce, tomsushi: na deze hypes kunnen we geen tompouce meer zien

Wat nou nieuw? Klinkt als roze glazuur en maneschijn zou je zeggen, totdat deze hype twee weken geleden een halt toe werd geroepen toen Ulrika Menig, eigenaar van het Utrechtse Bammetje Bakery, zich uitsprak. De crompouce is volgens haar helemaal geen nieuwe uitvinding, maar iets dat zij in 2020 al bedacht en in haar bakkerij verkocht. Sterker nog, ze liet de merknaam 'crompouce' en het productmodel dat jaar al vastleggen. Dus iedereen die het na die tijd heeft gekopieerd zonder haar toestemming? Die zit fout. Menig schakelde zelfs een advocaat in en zei 'dat er zeker opgetreden zal worden' tegen het gebruik van de naam. Experts denken dat Menig weinig kans zal maken in een juridische strijd tegen na-apers. Gregor Vos van Brinkhof Advocaten vertelt aan NU.nl: 'Dit gaat heel lastig worden. Het woord crompouce is vooral een beschrijving van het product: een kruising tussen een tompouce en een croissant. In de perceptie van de consument gaat het niet om een merk. Misschien is deze mevrouw echt de eerste geweest die dit product op de markt heeft gebracht, maar de naam die ze hiervoor heeft bedacht, is ongelukkig gekozen.' Toch hebben meerdere bakkers gekozen voor samenwerking met Menig zodat ze toestemming hebben om de naam te gebruiken en kozen andere bakkers voor een andere naam. Ook Albert Heijn en Jumbo verkopen de suikerige broodjes nu onder een nieuwe naam. Eh, interessant Wanneer we die nieuwe naam eindelijk gaan onthullen? Nu. De crompouce is bij veel bakkers tegenwoordig te vinden als de 'roze flap'. Tja, roze flap. Het is een naam. Een goede misschien wel, of in ieder geval een passende, maar ook een interessante. Laten we 't erop houden dat je niet te veel moet gaan associëren. De grote supermarktketens, je weet wel, waar waarschijnlijk takkegrote marketingteams achter zitten, ging voor een iets minder creatieve naam: de 'tompouce croissant'. Lees ook: Waarom de bovenkant van een blik heel smerig is en nog 9 bedrijfsgeheimen die mensen delen nu ze er niet meer werken Oh, en waarom er getwijfeld wordt aan de nieuwigheid van de naam roze flap? Er is nog een bakkerij, Bakkerij Koppejan uit het Zeeuwse Meliskerke, die zegt het roze product al veel eerder dan Bammetje Bakery te hebben verzonnen. Daar zou het al dertig jaar als roze flap in de schappen liggen. Wie er uiteindelijk gelijk heeft blijft in het midden, maar ach, het gaat toch regelrecht de spijsvertering in.

Of het nou crompouce. tompouce croissant, roze flap of 'broodje met 83 kilo suiker erin en Joost mag weten wat nog meer' heet.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Is verslaafd aan kaasstengels en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.

Meer van deze auteur