Lifestyle
Eerste hulp bij honden: zo weet je of je hond ergens pijn heeft
Gepubliceerd op
2 maart 2024 om 15:00
Bron / Fotografie
beeld Unsplash
Gepubliceerd op
2 maart 2024 om 15:00
Bron / Fotografie
beeld Unsplash
Soms zou je willen dat 'ie kon praten. Iedereen met een harige huisgenoot - nee, niet je partner - weet hoe frustrerend het is als je niet kunt uitvogelen of hij pijn heeft. En laten we eerlijk zijn, we willen het liefst klaar staan voor alle dieren en ze zo snel mogelijk van elk pijntje bevrijden.
Maar geen nood, dierenarts Rebecca Greenstein deelt met de Huffpost een paar gouden tips om... nou ja, je eigen hondenfluisteraar-skills op te poetsen. Pak een pen en schrijf mee.
1. Likken Als je trouwe viervoeter obsessief een specifieke plek blijft likken, dan is de kans groot dat er meer speelt. Dit kan variëren van verborgen pijn, angst of jeuk tot zelfs buik- of darmproblemen. Maar, voordat je al in paniek raakt: soms is hij zich ook gewoon aan het wassen, dus pak niet bij elke lik-sessie je jas voor een sprintje naar de dierenarts – want dan blijf je aan de gang.
2. Kwijlen Oké, een beetje kwijl hier en daar hoort bij het hondenleven; wederom geen reden dus om meteen alarm te slaan. Maar kwijlt je honden liters speeksel, dan is het tijd om op te letten. Overmatig kwijlen is vaak een teken van misselijkheid en kan dus betekenen dat je hond iets heeft gegeten wat niet voor 'm bedoeld is, zoals chocolade of druiven (inderdaad, die zijn giftig voor honden, mocht je dat nog niet weten).
Lees ook: Lekker is dat: Honden kunnen hun baasjes keihard veroordelen
3. Lui Als je viervoeter plotseling zijn neus ophaalt voor zijn favoriete speeltje of geen zin meer heeft in wandelen of rennen, dan zou je kunnen denken aan uitdroging of misschien een sluimerende bacteriële infectie. Maar kijk dit altijd even aan, want zelfs de meest energieke viervoeters hebben wel eens een simpele baaldag.
4. Eetlust Net zoals wij geen trek hebben in een vette hap als we ziek zijn, geven honden waarschijnlijk ook meer de voorkeur aan iets lichts als bouillon of rijst. Alleen, zo makkelijk kunnen ze dat niet aan ons vertellen. In plaats daarvan merk je dat ze vaak hun brokken laten staan.
5. Beven Met name oudere honden kunnen veel beven als gevolg van gewrichts- of rugpijn. Maar ook andere neurologische aandoeningen, zelfs als ze niet pijnlijk zijn, kunnen zich uiten in trillende viervoeters. Dus, als hij veel trilt, is het verstandig om dit te laten controleren. Je weet wat ze zeggen: better safe than sorry.
Lees ook: Max, Luna en Simba hebben het heet: zo hou je huisdieren koel
6. Grommen Als je normaal de meest vriendelijke hond hebt, die nu opeens begint te grommen of zelfs uit te halen, dan is er waarschijnlijk meer aan de poot. Ze kunnen namelijk wat kribbig worden als ze last hebben van hun gebit, een infectie hebben, of vrezen dat je een pijnlijke plek gaat aanraken. Best begrijpelijk, toch? Laten we eerlijk zijn: de meesten van ons zijn ook niet direct het toonbeeld van gezelligheid na een bezoekje aan de tandarts voor het verwijderen van een verstandskies.
Natuurlijk heeft elke hond zijn eigen karakter en zullen sommige tips relevanter zijn dan andere, maar wellicht dat ze je een handje op weg helpen. We willen immers allemaal het beste voor onze trouwe viervoeter.
delen
Ilse Derix
InstagramIlse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).