Aan de natuurlijke conceptie? Zoveel kans heb je om zwanger te worden

Oh Baby!

Aan de natuurlijke conceptie? Zoveel kans heb je om zwanger te worden

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

20 juli 2023 om 08:00

Gepubliceerd op

20 juli 2023 om 08:00

Natuurlijke anticonceptiemethoden zijn hot. Nu er meer en meer bekend is over de mogelijk negatieve effecten van de traditionele pil, stappen steeds meer mensen over op andere manieren óf skippen ze hormonale anticonceptie überhaupt. Maar die natuurlijke anticonceptiemethoden, hoeveel kans geven die op zwangerschap?

Met natuurlijke anticonceptie wordt anticonceptie bedoeld waarbij niets aan het lichaam wordt toegevoegd. Geen (prik)pil, geen spiraal, geen hormoonstaafje, noppes. In plaats daarvan ben je heel scherp op de natuurlijke cyclus, door bijvoorbeeld op temperatuur, afscheiding, gemoedstoestand, veranderingen in het lichaam of de kalender te letten. Zo zou je kunnen meten wanneer je vruchtbaar bent, en op die dagen heb je vervolgens geen seks. Meer over de precieze technieken vind je hier. Lees ook: Dadchelors (babyshowers voor mannen) zijn een ding. Dit wil je erover weten Niet foutloos Worden deze natuurlijke methoden goed toegepast, dan zijn ze redelijk betrouwbaar. Al helemaal als je je vruchtbare dagen aan de hand van verschillende technieken meet. Bij een perfecte uitvoering raakt slechts vijf procent toch zwanger. Het gevaarlijke is alleen, zo stelt kenniscentrum seksualiteit Rutgers, dat deze methodes haast nooit perfect worden uitgevoerd. De kans op fouten is nou eenmaal groot, onder andere omdat je rond de eisprong van nature meer zin krijgt in seks. In de praktijk geldt daarom een percentage van 23 procent. Voor de niet-wiskundigen onder ons: op 1.000 mensen die natuurlijke methoden gebruiken, worden er dus 50 tot 230 toch zwanger.

Deze technieken worden dan ook voornamelijk aangeraden aan mensen die wel anticonceptie willen gebruiken, maar waarbij het geen ramp zou zijn om toch in verwachting te raken. Gynaecoloog Arianne Lim van het Maastricht UMC beschrijft het als volgt aan de NOS: 'Het berekenen van vruchtbare dagen is eigenlijk een methode voor mensen met een kinderwens. Het is niet ontworpen als anticonceptie en zo zou ik het dus ook niet noemen.' Jongeren lopen het grootste risico, zegt kenniscentrum Rutgers, omdat zij vaak nog geen regelmatige menstruatie hebben, erg vruchtbaar zijn en gemiddeld gezien minder sterk in hun schoenen staan waardoor onbeschermde seks in de vruchtbare periode afwijzen moeilijker is. Lees ook: Goed voor de poes: deze dingen kan je eten voor een gezonde vagina De jonge generatie Toch zijn het veelal jongeren die zich tot natuurlijke anticonceptie wenden. Waar komt die hormoonfobie vandaan? En wat maakt het zo hevig dat ze de risico's voor lief nemen? Dezelfde bron als veel van onze andere problemen in het leven: TikTok en Instagram. Zowel Rutgers als het NGVA (Nederlands Genootschap van Abortusartsen, waar steeds meer zwangere jongeren aankloppen na het gebruiken van natuurlijke anticonceptie) bevestigen dat. 'Jongeren halen grotendeels hun informatie van sociale media. Daar worden persoonlijke ervaringen en meningen gedeeld, maar ook misvattingen en misinformatie,' vertelt Ingvil De Haan van Rutgers. Er is een trend gaande waardoor jongeren zo natuurlijk mogelijk willen leven (afgezien van de verdovende middelen en kapsalons op weekendenavonden dan), waar ook de anticonceptiepil de dupe van is geworden. Waar in 2014 nog 38 procent van de 16- tot 46-jarigen aan de pil zat, is dat nu nog maar 29 procent. Of jij dat percentage (letterlijk en figuurlijk) weer omhoog wil krikken of een hele bak thermometers aan gaat schaffen moet je zelf weten, nu weet je in ieder geval wat je kansen zijn.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 en getogen in Brabant. Ze heeft een fikse kaasstengelverslaving, zit het allerliefst in de bioscoop en gebruikt voor een volwassene opvallend vaak het woord 'knutselen'. Minstens zo opvallend: de hoeveelheid roze in haar leven.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen