Oh Baby!
Kusje erop: dit is waarom een kusje helpt tegen pijn
Gepubliceerd op
20 september 2024 om 18:00
Bron / Fotografie
tekst Noortje Luijk, beeld Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
20 september 2024 om 18:00
Bron / Fotografie
tekst Noortje Luijk, beeld Tom ten Seldam
Of je nou je knie, elleboog of hoofd bezeert: er bestaat een medicijn dat wonderen doet voor alle leeftijden – een ouderwetse kus. Misschien herinner jij je deze toverkus nog van vroeger, of deel je ze ondertussen regelmatig zelf uit. Keep up the good work, want het helpt echt!
Geloof je het nog niet helemaal? Als je dit hebt gelezen, geef jij je twijfels een goodbye-kiss.
Magische zoen De ingrediënten van een kus? 99% liefde en een beetje speeksel. Nope, daar heb je geen doktersrecept voor nodig. Maar toch helpt het. Dat heeft te maken met het placebo-effect. Je kids - en, to be honest, je partner - zijn ervan overtuigd dat jouw kusjes een magische power hebben. Omdat ze geloven dat de pijn minder zal worden, gebeurt dat ook.
Natte kus erop? Ew, maar het helpt wel! Je staat net iets te fanatiek te kokkerellen, raakt afgeleid en snijdt niet in de uien maar in je eigen vinger. Auw. Je wilt een pleister pakken, maar de plakkerige lippen van je kind zijn sneller. MHUA, er landt een zompig kusje op je vinger. Geloof het of niet: deze natte kus helpt je wondje om sneller te genezen. Uit onderzoek blijkt dat speeksel een genezende werking heeft. Wie had dat gedacht?
Lees ook: Dan weet je dat alvast: vanaf deze leeftijd begint die vieze woorden-fase van je kind
Op het moment dat je pijn hebt, wordt dat via twee wegen verwerkt: de vitale sensibiliteit en de gnostische sensibiliteit. De vitale sensibiliteit laat ons weten wanneer we pijn voelen, de gnostische sensibiliteit helpt ons om zachte aanrakingen te kunnen voelen. Fun fact: de impulsen voor zachte aanrakingen verplaatsen zich sneller. Door een kus te geven of te wrijven over de zere plek kun je de pijnprikkels even overrulen. Hierdoor heb je minder last van de pijn.
Ook gerecyclede kusjes verlichten pijn Voordat je pijn voelt, gaan pijnsignalen eerst langs het limbische systeem. Dit is een systeem in onze hersenen dat betrokken is bij geheugen en emoties. Alle keren dat je pijn had en werd getroost, worden opgeslagen in dit systeem. Denk aan alle kusjes die je hebt gekregen nadat je je bezeerd had. Lieve opa's en oma's of ouders die kusjes drukten op de zere plek. Of er even overheen wreven toen je wat ouder was en te cool voor een kus.
Ook als je volwassen bent, helpt deze verzameling van smakkerds tegen de pijn, zelfs als er niemand is die een kusje kan geven. Als je je stoot en zelf over de pijnlijke plek wrijft, wordt de pijnstillende werking van de oude ervaringen weer actief. Handig man.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.