Hallo warhoofd, dit wil je weten over zwangerschapsdementie

Oh Baby!

Hallo warhoofd, dit wil je weten over zwangerschapsdementie

Noortje Luijk
Door

Noortje Luijk

Gepubliceerd op

8 januari 2025 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld shutterstock

Gepubliceerd op

8 januari 2025 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld shutterstock

Je portemonnee ligt in de koelkast, op het plekje van de hummus. Waar de hummus is? In je tas op, je raadt het al, de plek van je portemonnee. Nope, pregnancy brain is geen grapje. Je weet heus wel dat je niet kunt betalen met kikkererwten, maar sinds je zwangerschap ben je veranderd in een verstrooide professor.

Ben je zwanger, alle focus kwijt en vergeetachtiger dan ooit? Waarschijnlijk wordt je verstrooidheid veroorzaakt door zwangerschapsdementie.

De kluts kwijt Ho, wacht heel even voordat je fantasie op hol slaat en je verzorgingshuizen, kunstgebitten en steunkousen voor je ziet. Zwangerschapsdementie is iets heel anders dan 'echte' dementie. Bij dementie zijn de hersenen blijvend beschadigd, bij zwangerschapsdementie is dat gelukkig niet het geval.

Vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor en is ongevaarlijk. Dat betekent natuurlijk niet dat het niet mega-irritant is. Laten we dan in elk geval even uitzoeken waar die warrigheid precies vandaan komt.

Nope, het is echt geen smoesje om 'per ongeluk' kringverjaardagen te skippen. Uit onderzoek is gebleken dat je geheugen en brein echt minder goed werken tijdens de zwangerschap. Dit zijn de oorzaken van je warhoofd:

Hormonen Daar heb je ze weer, die oude bekende hormonen. Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam meer progesteron aan. Ideaal, want je hebt dit hormoon nodig voor de innesteling, groei van de baarmoeder en melkproductie. Helaas heeft het wel een vervelende bijwerking: vergeetachtigheid. Tsja, je kunt niet alles hebben.

Koppie erbij, waarbij? Een vaste plek vinden voor je sleutels of je mailbox checken? Sinds je zwanger bent, heb je wel wat beters te doen. Nadenken over een babykamer, zwangerschapsyoga, de crèche die je alvast moet regelen en welke opvoedstijl bij je past, bijvoorbeeld. Precies, met zoveel aan je hoofd is het niet gek dat je hier en daar iets vergeet.

Slaapgebrek Terwijl je ligt te snurken, verwerkt en ordent je brein alle info die je door de dag op je af kreeg. Klein probleempje: tijdens de zwangerschap is slapen niet altijd even makkelijk. Vooral het eerste en derde trimester staan bekend om hun slapeloze nachten. Te weinig slaap kan gevolgen hebben voor je concentratie en geheugen. Nope, niet in positieve zin.

Tekort aan choline De voedingsstof choline is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Normaal gesproken komt een cholinetekort bijna niet voor, maar nu je zwanger bent, snoept die kleine er gretig van mee. Hierdoor blijft er minder voor jou over, en dat kun je merken aan je geheugen.

Wat kun je doen tegen die vergeetachtigheid? Helaas, er bestaat geen quick fix die je per direct van de verstrooidheid af kan helpen. Gelukkig is de vergeetachtigheid niet blijvend. Na de bevalling kan het nog zo'n 32 weken duren, maar uiteindelijk verander je hoe dan ook weer in je gestructureerde en geordende zelf – of in de georganiseerde chaoot die je ooit was.

Wees in de tussentijd een beetje lief voor jezelf. Lach om je warrige acties, vraag hulp en zorg voor genoeg rust. Vind je dat laatste lastig? Vergeet dan eens je wekker te zetten en slaap lekker uit. Oeps, pregnancy brain.

delen
Noortje Luijk

Noortje (2000) stagiair bij &C, dol op diy-projecten en knutselt haar hele interieur bij elkaar. Als je een creatieve oplossing zoekt, ben je bij haar aan het goede adres. Let op: de rommel en chaos die ze daarbij achterlaat mag je wel zelf opruimen.

Meer lezen van Oh Baby!

Meer van deze auteur