![Da's niet best: dit gebeurt er als je te veel naar true crime-podcasts luistert](http://images.ctfassets.net/9lidvwy42aez/7Evk1LKC90lkHHdbfGWBXM/9e5f27bda254f4e99b474510fc69f36e/05AFB1B5-C114-4903-862F-1BC9B235A23A_1_201_a.jpeg)
Body & Mind
Da's niet best: dit gebeurt er als je te veel naar true crime-podcasts luistert
![Meike van Zandvoort](http://images.ctfassets.net/9lidvwy42aez/YqJKQLCcJkj30oqDP7vqT/b36b8efc88c5902ff97dcee5d96163a8/WhatsApp_Image_2023-11-17_at_12.47.21.jpeg)
Gepubliceerd op
13 december 2024 om 13:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Gepubliceerd op
13 december 2024 om 13:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Je hebt guilty pleasures en je hebt mensen die dag in dag uit naar true crime-podcasts luisteren. Zij zijn een slag apart. Maar we judgen niet, want op de &C-redactie kunnen we er ook wel wat van. Daarom vroegen wij ons af: kan dat eigenlijk kwaad?
Tussen alle true crime-podcasts door zou je toch bijna denken dat dagelijks naar gruwelijke moordverhalen luisteren niet heel goed kan zijn voor een mens. Verrassing: je hebt helemaal gelijk.
True crime-praktijken We schetsen even een situatie: je hebt zojuist in de trein naar het meest gestoorde verhaal ooit geluisterd. Iets met een vrouw, een steegje, een mannelijke dader en een gruwelijke moord. Classic. Als je daarna het veilige en bekende stukje van de trein naar huis moet lopen voel je je angstig en wantrouw je iedere voorbijganger. Herkenbaar? Aanschouw: het effect van true crime-podcasts.
Hele waslijst Het is eigenlijk vrij logisch: 'Wanneer je heel veel wordt blootgesteld aan dat soort heftige verhalen, gaat het in je systeem zitten,' legt psycholoog en eigenaar van praktijk De Balanspsycholoog Nina van Raay uit. 'Jij weet misschien dat het slechts verhalen zijn en dat je het niet zelf hebt meegemaakt, maar je lichaam slaat alles op.' Vervolgens vervaagt de grens tussen de realiteit en het verhaal: je brein koppelt de true crime-verhalen aan de werkelijkheid. En daar ga je: 'Als je je intensief blijft blootstellen aan dit soort content kan dat leiden tot gevoelens van angst en je onveilig en hyperalert voelen. Je mentale gezondheid wordt er door aangetast.' Of het officieel een angststoornis genoemd kan worden is onduidelijk, maar de symptomen passen precies in het rijtje thuis.
Manifesteren maar dan anders Eigenlijk werken de heftige true crime-verhalen hetzelfde als de populaire visualisatie-oefeningen waar je steeds vaker over hoort. Wil je specifieke doelen behalen of je beter voelen, visualiseer dan dat je al op die plek bent in je leven en denk bepaalde gedachten. Het is bewezen dat je zo je onderbewustzijn kunt beïnvloeden en overtuigingen kunt veranderen. 'Maar als je je hoofd vult met nare verhalen, gebeurt het omgekeerde,' gaat Nina verder. Voor je het weet denk je dat er altijd gevaar op de loer is – en daar wordt niemand gelukkig van. Lees ook: Sophie durft niet naar de sterren te kijken: 'Doodsbang dat de grond onder mijn voeten verdwijnt'
Even voor de duidelijkheid: te veel luisteren naar true crime-podcasts is niet op de manier traumatisch dat je er een primair trauma aan overhoudt, maar het doet wel dusdanig veel met je lichaam en mentale gezondheid. Waar dan de grens ligt van te veel naar zulke podcasts luisteren, is een kwestie van aanvoelen. 'Dat verschilt heel erg per persoon. Maar merk je dat je je angstig en schichtig voelt op straat? Trek die grens voor jezelf. Doe een stap terug.' Hoe leuk je die ellendigheid ook vindt (jij freak).
delen
![](http://images.ctfassets.net/9lidvwy42aez/YqJKQLCcJkj30oqDP7vqT/b36b8efc88c5902ff97dcee5d96163a8/WhatsApp_Image_2023-11-17_at_12.47.21.jpeg)
Meike van Zandvoort
InstagramMeike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.