Geraldine is slachtoffer van identiteitsfraude: 'Het wordt steeds erger: het lijkt alsof ik dood ben'

Body & Mind

Geraldine is slachtoffer van identiteitsfraude: 'Het wordt steeds erger: het lijkt alsof ik dood ben'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

21 juli 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

interviews Kim Palmaccio, fotografie Rafaël Bergman

Gepubliceerd op

21 juli 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

interviews Kim Palmaccio, fotografie Rafaël Bergman

Dat gebeurt mij nooit, dachten de vier slachtoffers van oplichting die we spraken voor &C's Zomerboek. Toch overkwam het ze. Geraldine Kemper is slachtoffer van identiteitsfraude in een nepadvertentie. De oplichters deinzen nergens voor terug, ze verzinnen de gekste dingen.

Geraldine (34): 'In augustus 2023 attendeerde een oplettende volger mij erop dat mijn naam en gezicht worden gebruikt om crypto aan te prijzen waar ik zogenaamd rijk mee zou zijn geworden. De inleg is 250 euro, maar die crypto bestaat helemaal niet. Als je eenmaal hebt 'geïnvesteerd', word je platgebeld en gemaild: ze proberen je te overtuigen om meer te investeren. Veel mensen waren er al ingetrapt. Ik deed aangifte, maar het aantal advertenties is alleen maar toegenomen. 

Het wordt ook alsmaar erger: advertenties waarop het lijkt alsof ik in elkaar geslagen of zelfs dood ben. Die artikelen leiden dan uiteindelijk weer naar die cryptopagina. Onlangs werd ik benaderd door een medewerker van een bank of ik op mijn Instagram wilde delen dat het een scam is omdat ze zo veel fraudemeldingen krijgen door het artikel. Die waarschuwing staat inmiddels groot in mijn hoogtepunten.

Natuurlijk ben ik niet de enige bekende Nederlander die slachtoffer is van identiteitsfraude, maar het zorgt voor veel oplichting en daar maak ik me zorgen over. Het zijn vaak mensen die al geldproblemen hebben. Jort Kelder, ooit ook slachtoffer van identiteitsfraude, heeft Google en Meta aangeklaagd en legde in een – overigens aan te raden – aflevering van Radar uit hoe het ongeveer in zijn werk gaat: er is een postbus in Londen, ze zijn gevestigd in Pakistan, maar het zijn gewoon mensen die waarschijnlijk een meeting hebben gehad en zichzelf afvroegen: wie zullen we vandaag eens gebruiken? Op Instagram krijg ik dagelijks berichten of het klopt dat ik in de crypto zit. Ik heb er bijna een dagtaak aan om te antwoorden. Overigens zie ik de advertenties zelf nooit. Dat doen ze dan ook wel weer slim: mij eruit targeten.

Lees ook: Annemijn boekte een vakantiehuis dat niet bestaat: 'We konden fluiten naar ons geld'

De ontwikkeling is beangstigend. We staan aan het begin van een AI-tijdperk. Nu zien de advertenties er nog redelijk nep uit, maar ze kunnen nu al stemgeluiden gebruiken, het wordt steeds realistischer. Met mijn moeder heb ik een codewoord afgesproken voor het geval ze wordt benaderd door oplichters die mijn identiteit gebruiken. Alleen wij drietjes – mijn moeder, zus en ik – weten dat woord. Tegenwoordig heb je allerlei apps van banken die tools hebben om je te behoeden voor fraude, maar Gerda van 83 heeft die apps niet. Mijn moeder van 72 ook niet, dus zo'n codewoord is echt een tip.

We zouden les moeten krijgen in hoe we alerter kunnen worden en hoe we internet consumeren. Niet alles wat je op het internet ziet, is echt. Van de politie heb ik niks meer vernomen. Ik denk dat deze vorm van criminaliteit zo nieuw is, dat ze zich geen raad weten. Het is geen tasjes stelen meer op de Albert Cuyp, dit zijn grote online bendes. Ik ben laatst ook nog online opgelicht. Ik kocht een tweedehands-T-shirt van een bepaald merk dat ik al lang op het oog had. Ik rekende af met mijn creditcard, maar kreeg maar geen bevestigingsmail. Het bleek oplichting, terwijl de site er zo verdomd echt uitzag.'

Benieuwd geworden naar de verhalen van de andere mensen die zijn opgelicht? Je leest ze in &C's Zomerboek dat nú in de winkels ligt, of haal 'm vast hier:

Scoor &C's Zomerboek nu hier!

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur