Overthinkers opgelet: dit is hoe je je hoofd stil krijgt, zeggen onderzoekers

Body & Mind

Overthinkers opgelet: dit is hoe je je hoofd stil krijgt, zeggen onderzoekers

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

11 februari 2025 om 17:00

Bron / Fotografie

bron Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

11 februari 2025 om 17:00

Bron / Fotografie

bron Frank Brandwijk

Klop je bij een mentale coach of spirituele goeroe aan, dan zullen ze je waarschijnlijk zeggen: leef in het nu. Dat is allemaal leuk en aardig, maar wat als je gewoon niet kan stoppen met denken?

Overthinkers, deze is voor jullie. Hoe graag we ook in het hier en nu zouden zijn, onze gedachten trekken ons meteen weer terug naar dat wat we morgen nog moeten doen. Of wat we vorig jaar mei tegen een ex hebben gezegd en hoe het gesprek zou gaan als we diegene nu tegenkomen. Geen leef in het nu-mantra dat daar doorheen kan prikken. Overdenken hihi Maar het nieuwe onderzoek van Harvard misschien wel. Daaruit blijkt dat overdenken uit drie typen bestaat: rumineren, future tripping en overanalyseren. Bij ieder type bieden de onderzoekers bijpassende oplossingen. Praktische handvatten om dat brein van ons in gareel te houden - dat hebben we graag. Aan ons om uit te zoeken welk type we zijn.

Rumineren Of herkauwen. Vastzitten in een vicieuze cirkel. Net hoe je het noemen wil. Het gaat in ieder geval om het eindeloos nagaan van situaties, gesprekken en gedachten. Misschien heb je spijt van een bepaalde situatie of voel je je schuldig, maar hoe dan ook: je blijft erover malen. En daardoor ook vaak hangen in het verleden. Negatieve feedback valt je zwaar, je focust vooral op wat er mis kan gaan en bent overdreven voorzichtig met werk. Herkenbaar? Welkom, je bent een rumineerder. Lees ook: Negatief nieuws lijkt zich de laatste jaren op te stapelen, hoe ga je daar het beste mee om?

Klinkt als een karwei om van af te komen, maar de oplossing is toch simpeler dan je denkt. Maak ruimte in je agenda voor 'worry time', zegt Harvard Business Review. We mogen vijftien tot dertig minuten rumineren op een dag, en daarna gaan we dóór. Zo nemen de gedachtes van dat ene gesprek uit 2021 niet je hele dag over, maar beperk je het tot de ochtend. Telt het ook als je een paar uur worry time per dag inplant? Asking for a friend.

Future tripping Deze is voor iedereen die in de toekomst vastzit in plaats van het verleden. Potentiële toekomstige scenario's, eindeloos 'wat als' -gedachten... Niks goed voorbereid zijn en anticiperen op de toekomst, maar doemdenken met angstige gevoelens. Je gaat ieder mogelijk scenario overmatig plannen, houdt constant to do-lijstjes bij, hebt moeite met het vieren van successen en bent rusteloos. Geen zorgen, er is ook goed nieuws: future tripping is om te zetten in een positieve karaktereigenschap. Lees ook: Klaar mee: deze producten zijn alleen maar zo duur omdat ze voor vrouwen zijn Dat doen we door temporal distancing. Klinkt ingewikkeld, is het niet. Het enige wat je hoeft te doen, is nadenken over je toekomstige zelf. Wel buiten de huidige zorgen om, anders gaan je gedachten weer aan de gang. De oefening komt overeen met visualiseren. Denk na: hoe zit mijn carrière er over vijf jaar uit? Op wat voor plek in mijn leven ben ik? Door afstand te nemen van de huidige zorgen, zul je beter in staat zijn om de situatie in perspectief te plaatsen. Of probeer eens de techniek selective ignorance. Sluit je af van onnodige stressfactoren en ga na wat je welzijn verbetert en wat energie zuigt. Kom erachter welke situaties future tripping triggeren en de ballen met overdenken.

Overanalyseren Last but not least: overanalyseren. Ah, een klassieker. Het is de enige vorm van overdenken die niets te maken heeft met tijd. In plaats daarvan focust het zich op specifieke situaties. Je zit onnodig diep in bepaalde onderwerpen, situaties of gedachtes, en verdrinkt in details waar je geen ene moer aan hebt. Het kan te merken zijn aan uitstelgedrag, goedkeuring zoeken bij anderen, moeite hebben met prioriteiten en gebrek aan actie nemen. Lees ook: Dit is volgens een Harvard-arts het beste ontbijt (en het heeft maar drie ingrediënten) Het advies van Harvard: stop met zoeken naar de perfecte keuze. Zo simpel is het. Kies in plaats daarvan voor een optie die gewoon goed genoeg is. Dat leidt volgens de universiteit tot voldoening - en laat dat nou net hetgeen zijn waar de overanalyzer een gebrek aan heeft. En ga aan de haal met key decision criteria, waarbij je handvatten creëert om keuzes te maken. Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Ga na welke drie criteria het belangrijkste voor je zijn, en bepaal welke criteria daar weer het belangrijkste van is. Zo wordt beslissingen nemen overzichtelijker - en je hoofd rustiger. De storm is gaan liggen.

delen
Redactie

Het komt wellicht niet als een gigantische schok, maar de &C-redactie bestaat voornamelijk uit vrouwen. De een heeft een kind, de ander een plant, maar allemaal hebben ze een koffieverslaving. Oh, en ze dragen heus weleens wat anders dan pastel.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur