Body & Mind
Waarom je je goede voornemens beter voor de lente kunt bewaren
Gepubliceerd op
4 januari 2025 om 18:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
4 januari 2025 om 18:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Doelen stellen als het nieuwe jaar begint klinkt logisch: nieuwe start, we beginnen opnieuw, alle tellers staan weer op nul. Toch mislukken de voornemens die we stellen massaal. Niet gek, aangezien januari stiekem het slechtste moment is voor goede voornemens. Waarom? Geen zorgen, we leggen het uit.
Ah, januari, de maand waarin sportscholen vergelijkbaar zijn met een winkel op Black Friday in de VS, waar de vraag 'wat zijn jouw goede voornemens?' je rillingen over je rug geeft en waarin je in week één - zwaai maar naar die muffin in je hand - al weet dat jouw voornemens gaan mislukken. Wat doen we onszelf ook eigenlijk aan? Waarom stellen we al die grote doelen als de natuur ons vertelt dat we moeten rusten?
Lees ook: Echt waar: dit is waarom januari de beste maand is
Puur natuur Want dat is natuurlijk wat de winter eigenlijk is: de natuur slaapt. Bomen nemen een break van fotosynthese door alle bladeren te droppen, dieren kruipen maandenlang in hun hol - waar ze overigens een goede stash met eten hebben opgebouwd - en het weer is koud en guur. Wij mensen, integendeel, schrijven onze agenda's vol, hijsen onszelf in een nieuwe sportlegging en verbannen alle zoetheid uit ons huis. En dat in de donkere periode na alle feestdagen, waarin we nog lang moeten wachten op de volgende vakantie. Best gek, als je erover nadenkt. En dat is dus dé reden dat je je goede voornemens pas in de lente wil opstellen.
Bloei Volgens onderzoek behaalt maar 8 procent van de mensen hun goede voornemens, en de meesten geven het al op na een maand. Bij de rest mislukt het doordat ze de lat te hoog leggen, doordat hun doelen té optimistisch zijn en doordat ze moeite hebben met het vasthouden van het nieuwe ritme.
'Veel van de meest voorkomende voornemens, zoals sporten, eetgewoontes, financiën, productiviteit en mentale gezondheid voelen simpeler en minder intimiderend in de lente,' schrijft Robyne Hanley-Dafoe Ed.D. voor Psychology Today. 'De lente is daarentegen de tijd voor vernieuwing. [...] Onze zielen worden wakker na een lange koude winter, net als de natuur. We voelen ons opgeladen en onze gemoedstoestand wordt beter. We hebben de behoefte en energie om aan al die plannen en projecten te beginnen, waarover we hebben nagedacht. Maart en april kan ons moment zijn om opnieuw te beginnen.'
Lees ook: Het is mogelijk: 7 goede voornemens die wél vol te houden zijn
Nog meer redenen Nog niet overtuigd? Dan hebben we hier nog een paar redenen waarom jij pas in maart/april wil beginnen met die goede voornemens.
1. Minder smoesjes Niet gaan hardlopen omdat het buiten vriest/regent/sneeuwt? Die smoes zal je in het voorjaar niet meer kunnen gebruiken. Alhoewel, je weet maar nooit met dat Hollandse weer.
2. Ruimte in de sportschool Tegen de tijd dat de lente aanbreekt zijn al die goede voornemens-fanaten weer uit de sportschool verdwenen, en hoef jij niet meer te wachten tot je een apparaat kunt gebruiken. Daarnaast hebben de trainers in de sportschool ook weer tijd om jou te laten zien hoe je het best kunt trainen. Hatsa.
3. Eten In de winter wil je stamppot, soep, vers gebakken appeltaart en een volle mok met warme chocomel. In de lente krijg je weer zin in fruit, frisse salades, lekkere verse broodjes en een heerlijk zoet waterijsje. Da's een veel beter moment om aan die gezonde maaltijden te beginnen.
4. Zonlicht De dagen worden langer, en de zon krijgt meer kracht. Dat betekent: meer vitamine D, meer gelukshormonen en minder depri gevoelens. Een gebrek aan zonlicht kan namelijk leiden tot slaapgebrek, een slecht humeur en weinig energie.
5. Motivatie genoeg Volgens onderzoek ziet 73 procent de lente als het seizoen voor verandering. Daarnaast wil 71 procent graag het huis uit om nieuwe dingen te ondernemen, nadat ze de hele winter vooral binnen hebben gezeten. Dit maakt het een stuk makkelijker om motivatie te vinden voor nieuwe plannen.
6. Bye bye depressie Als de lente komt zijn we vrolijker. Het begin van dit seizoen helpt namelijk enorm tegen angsten en depressies, vooral bij mensen die last hebben van seizoensgebonden depressies.
7. Gewoon een goed excuus Tsja, want dat is het ook. Niemand heeft zin om in januari een 'betere versie van zichzelf' te worden. 'Ik doe niet aan goede voornemens, want dat doe ik in de lente,' klinkt als een heerlijk logisch excuus, dat we maar al te graag met beide handen aanpakken. Joe.
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.