Body & Mind
De vrijdagvraag: waarom worden je tepels stijf als het koud is?
Gepubliceerd op
15 maart 2024 om 08:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
15 maart 2024 om 08:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
Soms komt er ineens een vraag in je op waarvan je denkt: heel interessant, maar héél random. Omdat we dit op de &C-redactie om de haverklap hebben, besloten we zulke vragen tot 'vrijdagvragen' te bombarderen. Vandaag is het vrijdag, dus vertel op: waarom worden je tepels stijf als het koud is?
Als het buiten kouder wordt, laat je lichaam dat op verschillende manieren merken. Klappertanden en rode wangen zijn bekend, maar waarom precies krijgen we stijve tepels bij kou?
Biologie voor beginners Om het goed te kunnen uitleggen, moeten we beginnen bij het begin. Het principe achter stijve tepels is vergelijkbaar met dat van kippenvel: het is een natuurlijke reactie van je lichaam op kou. Wanneer de temperatuur daalt, worden speciale zenuwcellen geactiveerd. Deze cellen sturen signalen naar je erectiespieren. En je raadt het al: die zorgen er dus voor dat je kippenvel of - in dit geval - harde tepels krijgt.
En waar is dat dan goed voor? Oké, oké, we horen je denken: hier gaan we weer, saaie wetenschapsles. Laten we dus maar meteen to the point komen: waarom doet je lijf dit eigenlijk? Nou, het is eigenlijk een slimme truc om warm te blijven in de kou. Die spieren onder je huid spannen zich aan om de warmte dichtbij te houden en minder te verspillen aan de kou.
Kortom, je lichaam is gewoon bezig met een beetje thermoregulatie, zonder dat jij er zelf bij hoeft na te denken. Handig, toch?
Lees ook: Dit is een tepelorgasme en zo kom je eraan
Voorouders Kijk, tegenwoordig is dit niet heel nuttig meer voor mensen. Met de luxe van thermostaten en warme truien, wie heeft dat reflex dan nog nodig om warm te blijven? Plus, laten we eerlijk zijn, de meesten van ons hebben niet genoeg vacht om ook maar iets tegen de kou te beginnen.
Voor onze harige voorouders was dit een ander verhaal. Toen maakte al dat rechtopstaande haar ons niet alleen warmer, maar ook imposanter tegenover roofdieren. En ja, welke rol de tepels in dit tweede speelde weten wij ook niet (wij denken niet dat harde tepels ook maar iets intimiderends hebben, maar misschien voor een komisch effect?) En voilà, weer een weetje om te droppen in de pauze. 'Wist je dit al over mijn tepels?' Grote kans dat je collega's even opkijken van hun cappuccino.
delen
Ilse Derix
InstagramIlse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).