Dikke kus voor jou: deze 20 bizarre feiten over zoenen wist je nog niet

Body & Mind

Dikke kus voor jou: deze 20 bizarre feiten over zoenen wist je nog niet

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

6 juli 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

fotografie Paul Fuentes

Gepubliceerd op

6 juli 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

fotografie Paul Fuentes

Vandaag is de leukste dag van het jaar: internationale kusdag. Dat leek ons de perfecte dag om de meest bizarre feiten over zoenen te vinden. Want hoeveel bacteriën wissel je eigenlijk uit tijdens een make-out sessie? En is de mens de enige diersoort die zoent?

Lees ook: Broek uit: waarom naaktlopen goed is voor je geest

1. Flinke work-out Voor een gewone kus op de mond gebruiken we maar 2 á 3 spieren, maar voor een tongzoen gebruiken we 24 tot 34 spieren in het gezicht, en 112 houdingsspieren. Lijkt ons een goed excuus om een avondje sportschool te skippen.

2. De langste kus ooit De langste zoen óóit duurde 58 uur, 35 minuten en 58 seconden. Het was een kus tussen Ekkachai en Laksana Tiranarat uit Thailand in 2013, en staat zelfs in Guiness World Records. Wij vragen ons vooral af of ze tussendoor naar de wc konden.

3. Goede verbinding Uit een Duits onderzoek bleek dat het brein van twee mensen met elkaar kunnen synchroniseren tijdens het zoenen. De activiteit van het brein ging omhoog en werd harmonieuzer met die van de ander, waardoor partners elkaar zelfs beter konden begrijpen.

4. Zoenen verboden! Vanaf 16 juli in het jaar 1439 mocht niemand in Engeland meer zoenen, zei koning Henry VI. Hiermee wilde hij de verspreiding van de zwarte pest tegengaan. In die tijd kuste iedereen elkaar als begroeting, dus zo gek was dit verbod niet tijdens zo'n epidemie.

5. Naar rechts... Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de mensen hun hoofd naar rechts kantelt tijdens het zoenen. Dat wordt in de baarmoeder al bepaald, omdat de meeste baby's hun hoofd daar al naar rechts kantelen. Links- of rechtshandig zijn heeft daar dan weer niks mee te maken.

6. Waarom zeggen we 'x'? De reden dat wij onze berichten afsluiten met een X als zoen komt uit de middeleeuwen. Toen kon nog niet iedereen schrijven, en sloot men hun brieven af met een X. De X gaven ze vervolgens een kus, waar dan weer sealed with a kiss vandaan komt.

7. Keuzestress? Potje tongworstelen Volgens een studie van Oxford University blijkt dat zoenen voor vrouwen erg belangrijk is bij het kiezen van een partner. Tijdens het zoenen leren we namelijk hoe gezond de ander is, of diegene goede genen heeft en of ze een goede match zijn.

Lees ook: Meer succes in je dateleven? Wellicht wil je de 3-3-3 aanpak uitproberen

8. Streng hoor, die Hollywood-ers In 1930 gold er een strenge regel in Hollywood over intimiteit: the Hays Code. Daarin stond dat acteurs niet horizontaal mochten zoenen. Ook mocht een kus niet langer dan drie seconden duren. Als ze op bed zoenden moest één acteur een voet op de grond hebben.

9. Meer zoenen = meer orgasmes Uit een onderzoek bleek dat vrouwen vaker een orgasme krijgen tijdens de seks als er gepassioneerd gezoend wordt. Zoenen ná de seks zorgt er gelijk voor dat de seks als een betere en positievere ervaring wordt gezien.

10. Bacteriën swappen Tijdens een goede zoenpartij van tien seconden worden er zo'n 80 miljoen (!) bacteriën uitgewisseld. Klinkt veel, maar in je mond leven maar liefst een miljard bacteriën. Fun fact: het onderzoek waaruit deze aantallen bleken, werd gedaan in een Nederlandse dierentuin.

11. Niet bekken op het station Volgens de wet mag er in Frankrijk sinds 1910 niet gekust worden op het treinstation, en al helemaal niet op het perron. Lange kussen van stellen die afscheid moesten nemen zorgde namelijk voor flink wat vertraging. Hopelijk neemt de NS deze regel niet over.

12. Maak er je werk van Wil je van zoenen je werk maken? Dan is Filematologie wat voor jou: de studie van de kus, waarbij je álles dat met zoenen te maken heeft onderzoekt.

13. Lippen zijn fokking gevoelig Wist je dat je lippen honderd (!) keer gevoeliger zijn dan je vingertoppen? Nu wel. Lippen hebben maar drie tot vijf lagen huid – normale huid heeft er zestien – waardoor de bloedvaten beter te zien zijn en je lippen veel gevoeliger zijn en een roze kleur krijgen.

14. Je bent uniek Je hebt naast een vingerafdruk ook een unieke lipafdruk. Druk jij een lippenstiftkus op een briefje voor je lover, dan is deze nét zo uniek als een vingerafdruk. Super handig voor detectives en agenten die zo een crimineel kunnen identificeren.

Lees ook: Dit is de échte reden waarom we zoenen met gesloten ogen (en niet alleen omdat het awkward is)

15. Orgasme door zoenen? Kan gewoon Omdat de lippen een van de meest erogene zones zijn, komt het weleens voor dat een vrouw enorm opgewonden raakt tijdens het zoenen, en zonder enige aanrakingen klaarkomt.

16. Apen kunnen 't ook Mensen zijn niet de enige wezens in het dierenrijk die graag een potje zoenen. Chimpansees drukken hun lippen op elkaar, en bonobo's gebruiken zelfs hun tong bij het zoenen. Dit doen ze om de banden met elkaar te versterken.

17. Ik móét zoenen De intense drang om iemand te zoenen heeft een naam: basorexia. Een gevoel dat bijna iedereen wel een keer heeft ervaren – in ieder geval elke keer dat we Harry Styles zien – bij verliefdheid.

18. Kus in het donker Ons brein heeft speciale neuronen die ervoor zorgen dat we weten waar onze ledenmaten zijn als het donker is, zodat we deze ook nog kunnen besturen. Hierdoor hebben we ook de mega handige gave om de lippen van een partner te vinden in het donker.

19. Niet goed voor je tanden Omdat er tijdens het zoenen zoveel bacteriën worden uitgewisseld, loop je ook risico op het krijgen van gaatjes. Die worden namelijk veroorzaakt door bacteriën die op tanden blijven zitten. Een gewone kus zal geen risico zijn, maar een lange tongzoen wel.

20. Waar blijft de ware? Hoeveel mensen moet je als vrouw gemiddeld zoenen voordat je de ware hebt gevonden? Daar is onderzoek naar gedaan, en het antwoord is vijftien. Ook zal je (gemiddeld) twee lange relaties hebben en twee keer je hart breken voordat je jouw grote liefde vindt.

– XXX –

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer Body & Mind

Meer van deze auteur