Body & Mind
Dit is waarom we altijd zo rustig worden van de oceaan
Gepubliceerd op
3 juni 2023 om 20:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Gepubliceerd op
3 juni 2023 om 20:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Dobberen op het water, kijken naar de golven of het geluid van de zee: allemaal dingen die ons rustiger maken. Maar waarom eigenlijk?
Oké, de een krijgt al rode vlekken in z'n nek bij de gedachte aan alles wat zich in die mysterieuze wateren bevindt – kwallen, haaien, vissen überhaupt – maar 't gros van de mensen raakt juist ontspannen van de zee. Uit onderzoek blijkt zelfs dat tijd doorbrengen bij de zee goed voor ons is. Sterker nog: mensen die aan de kust wonen zijn volgens de onderzoekers zelfs gezonder. Zowel fysiek als mentaal. Ben je een van de gelukkigen die in een huis uitkijkend over de zee woont? Dan is de kans volgens dit onderzoek groot dat je je rustiger voelt dan de mensen die dat niet hebben.
Lees ook: Diep in de zee: mermaidcore is dé trend deze zomer (en dit houdt het in)
Dat heeft een paar redenen:
I'm blue, da ba dee da ba di De kleur blauw wordt door de meeste mensen geassocieerd met rust, vertrouwen en kalmte. 'Daarnaast brengt het positieve, emotionele reacties als blijheid en beloning. De reden dat blauw zo'n positieve invloed op ons heeft, zou het gevolg zijn van het feit dat we als mens geëvolueerd zijn op een planeet die grotendeels (door water en lucht) uit blauwe tinten bestaat,' vertelt Tineke Sweys van het Vlaamse instituut voor de Zee (VIZ) aan 3FM.
Terug in de buik Daar komt bij dat het ruisen van de zee ook nog eens lijkt op het geluid dat je als foetus hoorde in de buik van je moeder. 'Het suizen van haar ademhaling, bonzen van haar hart, kolen van haar vertering: allemaal rustgevende geluiden die lijken op het geluid van de zee,' aldus Sweys. Prettige bijkomstigheid is dat het een laag volume heeft en ritmisch is, waardoor het ons brein ontspant, legt Sally Nazari uit aan NBC News. 'Het geluid – gekoppeld met wat je ziet – activeert ons parasympathische zenuwstelsel, dat laat ons vertragen, ontspannen én meer betrokken en in het moment te zijn.'
Smells fishy Eigenlijk stimuleert de zee gewoon al onze zintuigen, want ook de geur maakt ons rustiger én het gevoel van gewichtsloosheid als je eenmaal ín het water ligt helpt ook. Als je zwemt, maakt je lichaam namelijk stoffen aan die angst en stress verminderen. Mits je niet de pan uit flipt van die eerder genoemde kwallen-, haaien-, of vissenangst tenminste.
Lees ook: Koffers pakken: deze 3 plekken lijken op Bali maar liggen gewoon in Europa
Fake it till you make it Toch is er ook gewoon een beetje placebo-effect gaande. 'We koppelen het strand aan rust en ontspanning,' legt klinisch psycholoog Richard Shuster uit aan NBC News. 'Als we naar het strand gaan, verwachten we al dat we gaan ontspannen.' Niet voor niets hebben we 't over 'lekker uitwaaien op het strand.'
Heb je geen tijd om naar 't strand te gaan? Of is het simpelweg te ver voor je? Geen probleem: de positieve effecten kan je namelijk ook al krijgen door te luisteren naar zeegeluiden. Playlistje aan en ontspannen maar.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.