Je bent niet gek: wetenschappers ontdekten dat je hersenen écht chocolade nodig hebben als je bijna ongesteld wordt

Body & Mind

Je bent niet gek: wetenschappers ontdekten dat je hersenen écht chocolade nodig hebben als je bijna ongesteld wordt

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

6 oktober 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Linda Stulic

Gepubliceerd op

6 oktober 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Linda Stulic

Elke maand worden de chocoladerepen en zakken chips weer ingeslagen, want: je bent ongesteld en hebt cravings. Niet alleen is dat herkenbaar, het is ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd, zo blijkt nu. Nieuw onderzoek laat zien dat in die fase van je cyclus daadwerkelijk een verandering in je hersenen optreedt, waardoor je koolhydraten móét hebben.

Het is vanaf nu klaar met 'het zit tussen je oren'. Er is officieel een medische verklaring.

Lesje biologie We hebben allemaal insuline door ons lijf stromen. Dat is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert en ervoor zorgt dat de koolhydraten uit je voeding in je cellen worden opgenomen en niet in je bloed achterblijven. Voor de beelddenkers onder ons: insuline zet de deur van de lichaamscellen open en koolhydraten gaan erdoor naar binnen. Dat zorgt vervolgens weer voor genoeg energie om de boel draaiende te houden.

Lees ook: Seks tijdens je menstruatie? Kan heus wel, en wel zo Energietekort Die basiskennis hebben we, maar toch is er nog niet zoveel onderzoek gedaan naar insuline in de hersenen, vertelt professor Martin Heni. Tot nu. Hij voerde het onderzoek uit aan de Universiteit van Tübingen in Duitsland. Vijftien vrouwen kregen gedurende een bepaalde periode, en dus verschillende fases in de menstruatiecyclus, insuline toegediend met neusspray, om te kunnen observeren wat het hormoon deed in hun hersenen. En wat blijkt? In de premenstruele fase van de cyclus, dus na de eisprong maar vóór de menstruatie, werkt die insuline in de hersenen helemaal niet zo goed. Vertaling: dat deurtje gaat niet zo ver open als in andere fases.

Het zit zo. Bij vrouwen die in hun folliculaire fase zaten, dat is het begin van de cyclus en de fase waarin de eicel rijpt, was er veel activiteit in hun hersenen. Klinkt logisch, want de meeste vrouwen zijn in die fase van hun cyclus vaak het energiekst. Omdat voor al die energie ook veel koolhydraten nodig zijn, zet insuline in die fase de deur wagenwijd open. Althans, dat is het verband dat onderzoekers zien. Na de eisprong is dit allemaal een stuk minder nodig, lijkt het lichaam te denken. Toen de neusspray werd getest bij vrouwen in hun luteale fase, vlak vóór de menstruatie, was er in ieder geval minder hersenactiviteit. De deur staat automatisch wat minder ver open voor een nieuwe lading koolhydraten. Toch hebben we nog steeds energie nodig. Hallo, al die ballen moeten nog steeds omhoog gehouden worden, wel of geen gesprongen ei. Als insuline de toegang minder breed maakt, dan moet er maar meer gegeten worden. Aanschouw: de verklaring voor het hongergevoel en de onbedwingbare trek in ongezond eten. 'Het laat zien dat vrouwen hiermee worstelen en het niet verzinnen.' Bedankt, Heni. Het zou volgens hem ook de premenstruele stemmingswisselingen kunnen verklaren. De werking van insuline in de hersenen zou namelijk emoties kunnen beïnvloeden.  Lees ook: Fokking makkelijk recept: deze Snickers-shortcake is nog lekkerder dan Snickers zelf Snackse Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de grote stijging van je bloedsuikerspiegel in de tweede helft van de menstruatiecyclus. Het staat niet in verbinding met de gevoeligheid voor insuline in de rest van het lichaam. Toch wel zo prettig. Wel kan het er, in de loop van tientallen jaren ongesteld worden, toe leiden dat er meer vet in het lichaam wordt opgeslagen. Dat is dan ook waarom vrouwen over het algemeen wat meer lichaamsvet hebben dan mannen. En eens in de zoveel tijd chocolade craven. Niks mis mee.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur