Menstruatie te laat? 7 andere redenen dan 'je bent zwanger'

Body & Mind

Menstruatie te laat? 7 andere redenen dan 'je bent zwanger'

Noortje Luijk
Door

Noortje Luijk

Gepubliceerd op

29 oktober 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

29 oktober 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Staat gezinsuitbreiding momenteel niet op je to-do list? Dan kan het uitblijven van je menstruatie behoorlijk stressvol zijn. Maar wacht nog even voordat je in paniek raakt: het betekent niet altijd dat je zwanger bent.

Inderdaad, je hoeft niet meteen een babyshower te organiseren. Misschien is je menstruatie gewoon iets te laat deze maand. Je weet wel: een lekke band, file, of de brug stond open. Maar dan anders.

1. Stress Druk, druk, druk? Zoals je vast al hebt gemerkt, gaat je brein niet goed op stress. Bij veel stress gaat een deel van je hersenen, de hypothalamus, in een soort slaapstand. Dit deel regelt je hormoonspiegels en triggert de eierstokken om oestrogeen en progesteron aan te maken. Als de hypothalamus ligt te tukken, kan dat je menstruatiecyclus verstoren. Maak je niet te veel zorgen: neem rust en geef je lichaam tijd om zich aan te passen. Voor je het weet, baal je weer van menstruatiekrampen en choco-cravings.

2. Te fanatiek sporten Tijdens je workout verbrand je calorieën. Als je vaak en intensief sport, kan het zijn dat je meer energie verbrandt dan je binnenkrijgt. Door die lage energie-inname kunnen processen in je lichaam trager gaan werken, en daardoor kan je menstruatie uitblijven. Als je minder intensief gaat sporten en zorgt dat je voldoende calorieën binnenkrijgt, komt je menstruatie vanzelf weer op gang.

3. Je bent ziek Als je ziek bent, kan het zijn dat je menstruatie even niets van zich laat horen. Dit kan komen door een langdurige ziekte, maar ook een simpel griepje kan ervoor zorgen dat je niet ongesteld wordt. Ook diabetes en schildklierproblemen kunnen je menstruatie tijdelijk met vakantie sturen.

4. Na je zwangerschap Is je baby vers van de pers? Na de bevalling kan het nog even duren voordat je weer ongesteld wordt. Als je borstvoeding geeft, kunnen hier nog zes extra maanden bovenop komen. Je bent dus niet opnieuw zwanger. Fieuw, dan hebben die hechtingen nog even om te herstellen.

Lees ook: Kletsen over ketsen: 'Sinds de bevalling kom ik vaker klaar'

5. PCOS Polycysteus-ovariumsyndroom, of in het kort PCOS, is een aandoening waarbij je hormonen uit balans zijn. Bij PCOS blijven de eisprong en dus ook de menstruatie vaak voor langere perioden uit. Behalve een onregelmatige menstruatie zijn overbeharing en acne ook bekende symptomen. Twijfel je of je PCOS hebt? Breng een bezoekje aan de huisarts en bespreek je zorgen.

6. Je bent (vervroegd) in de overgang Als je in de overgang komt, verandert het patroon van je menstruaties. De pauzes ertussen worden steeds langer en uiteindelijk word je helemaal niet meer ongesteld. Normaal gesproken kom je in de overgang tussen je veertigste en zestigste levensjaar, maar een op de honderd vrouwen komt voor haar veertigste vervroegd in de overgang. Is dit bij jou het geval? Neem contact op met je huisarts en overleg wat je kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld overwegen om extra hormonen te slikken.

Zo zie je maar: als je een keer niet ongesteld wordt, hoeft dat niet per se te betekenen dat je vandaag nog je kantoor moet verbouwen tot babykamer. Maar helemaal uitsluiten kun je het ook niet. Twijfel je? Neem het zekere voor het onzekere en doe een test!

Maak je je zorgen over (het uitblijven van) je menstruatie? Maak dan een afspraak met je huisarts – die zijn er niet voor niets.

delen
Noortje Luijk

Noortje (2000) stagiair bij &C, dol op diy-projecten en knutselt haar hele interieur bij elkaar. Als je een creatieve oplossing zoekt, ben je bij haar aan het goede adres. Let op: de rommel en chaos die ze daarbij achterlaat mag je wel zelf opruimen.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur