Wát?! Blijkbaar beschadigen en verouderen schermen jouw gezicht, en dit is waarom

Body & Mind

Wát?! Blijkbaar beschadigen en verouderen schermen jouw gezicht, en dit is waarom

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

22 juni 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

22 juni 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Als jij denkt dat je geen zonnebrand op je smoel hoeft te smeren omdat je toch de hele dag binnen blijft, heb je het mis. Het is namelijk zo dat de schermen van je laptop, computer of telefoon evengoed je huid kunnen beschadigen, en dat heeft vooral met blauw licht te maken.

Om dit te begrijpen geven we een héle korte natuurkunde-les. Blauw licht is een van de kleuren op het lichtspectrum die wij kunnen zien. Maar liefst 1/3 van al het licht dat van de zon komt is blauw, maar ook schermen van telefoons en computers en LED-lampen zijn bronnen van dit licht. Blauw licht heeft een korte golflengte waardoor het meer energie produceert. Onze ogen kunnen dit licht niet goed filteren, waardoor het harder binnenkomt. Dat is wel goed voor je geheugen en voor je humeur, maar juist slecht voor ogen én voor je huid.

Lees ook: Waarschuw je ouders, opa's en oma's: er is een nieuwe oplichterstactiek en hij is nogal geniepig

Elastische huid Volgens een recente studie kan het blauwe licht dat van schermen komt jouw huid beschadigen. Het licht boort als het ware gaten in het collageen in je huid. En laat collageen nou net het eiwit zijn dat jouw huid elastisch en strak houdt. Dus als collageen beschadigt, veroudert je huid sneller. De hoeveelheid blauw licht dat van je schermen afkomt is niet te vergelijken met de hoeveelheid dat van de zon afkomt. Als jij in de zon zit ben je je (als het goed is) bewust van de kracht van de zonnestralen, en smeer je je goed in of blijf je in de schaduw zitten. Maar als je de hele dag achter je laptop zit of op je telefoon aan het scrollen bent doe je dit niet, en is je huid alsnog kwetsbaar is voor de straling van blauw licht: HEV.

Da's niet zo mooi Volgens een andere studie zorgt blauw licht veel meer voor hyperpigmentatie bij donkere huidskleuren dan bij lichtere huidskleuren. Deze huid werd door blauw licht namelijk donkerder, wat bij mensen met een lichte huid niet gebeurde. Waarom precies is niet duidelijk. 'Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar waarom dit gebeurt,' zei onderzoeker Dr. Avram tegen New York Times.

Lees ook: Voor eens en voor altijd: kun je verkleuren door zon door het raam heen?

Dit kun je doen Er zijn verschillende manieren om de beschadiging door blauw licht te voorkomen. Allereerst geldt hier de vuistregel: te veel is nooit goed. Probeer waar het kan je schermtijd te limiteren. Ook kun je op verschillende apparaten een blauw licht-filter aanzetten, of zelfs een filter op je scherm plakken. Daarnaast adviseren dermatologen om je gezicht élke dag – dus ook als je lekker binnen blijft – in te smeren met een SPF dat de ingrediënten zinkoxide en ijzeroxide bevatten. Deze beschermen naast de UV-straling namelijk ook tegen de HEV van blauw licht dat van de zon én van je schermen komt.

Volgens sommige mensen helpt een Vitamine C-serum ook tegen huidschade. Hoewel dit niet volledig bewezen is kan het geen kwaad om deze stap aan je skincare-routine toe te voegen. En in het geval dat jij helemaal niet zo veel achter een scherm geplakt zit: lekker bezig. Je huid is blij met je.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur