Wonderpillen en vitaminegummies: wat je wel en niet moet geloven van de influencers op je tijdlijn

Body & Mind

Wonderpillen en vitaminegummies: wat je wel en niet moet geloven van de influencers op je tijdlijn

Noortje Luijk
Door

Noortje Luijk

Gepubliceerd op

22 december 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

22 december 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Op Instagram en TikTok vliegen de wonderpoedertjes, pillen en mierzoete gummiberen je om de oren. De ene na de andere influencer brengt supplementen uit die je beloven knapper, fitter en vooral gezonder dan ooit te worden. Maar wat is er waar van de picture perfect claims die we online voorbij zien komen?

Eén ding is zeker: als we alle supplementen inslaan die ons algoritme voorbij laat komen, eindigen we met een overvolle pillendoos, lege portemonnee en de knagende vraag: was dit het eigenlijk wel waard?

Gebakken lucht Miskopen, misinformatie en misverstanden? Daar zit niemand op te wachten. Tijd voor duidelijkheid over vitamines en supplementen. We schakelden de hulp in van huisarts Jojanneke Kant, ook wel bekend als @devragendokter op Instagram. Misschien heb je haar al eens langs zien komen op je tijdlijn. Niet om supplementen te verkopen, maar om medische fabels de wereld uit te helpen.

Lees ook: Sunkissed door drinkbare tanning drops: dé uitvinding van de eeuw, of stiekem hartstikke gevaarlijk?

Maar wat vindt Jojanneke eigenlijk van de gehypete supplementen en vitamines? 'Mensen hebben graag het idee dat ze invloed hebben op hun gezondheid. En het gebruik van supplementen suggereert dit. Influencers spelen hier heel slim op in door supplementen aan te bieden. Helaas is het vaak gebakken lucht wat je koopt, en wordt alleen de portemonnee van de influencer er beter van,' vertelt ze.

Supplementen: heb ik ze nodig? De inhoud van je portemonnee kun je dus beter uitgeven aan andere dingen. De weekboodschappen bijvoorbeeld. Dat klinkt niet heel glamourous, maar als je gezond en veelzijdig eet, haal je alle vitamines die je nodig hebt uit je voeding. Eerlijk is eerlijk, van een vers bereide maaltijd geniet je meer dan van een potje gebakken lucht.

Jojanneke: 'Het grootste deel van de mensen heeft geen supplementen nodig omdat ze hun vitamines uit voeding halen, maar er zijn een aantal uitzonderingen.' In de volgende gevallen is het volgens Jojanneke wel verstandig om supplementen te slikken:

  • Vrouwen met een kinderwens of vrouwen die zwanger zijn, wordt geadviseerd foliumzuur te slikken.

  • Vrouwen boven de vijftig, zwangere vrouwen, mannen ouder dan zeventig, kinderen tot vier, mensen die weinig buiten komen of een donkere huid hebben, wordt geadviseerd vitamine D te slikken.

  • Veganisten en vegetariërs hebben meer kans op een B12-tekort. Als het niet lukt om dit uit voeding te halen, wordt een B12-supplement aangeraden.

  • Mensen die geen vis eten, kunnen omega 3 slikken als aanvulling.

Deze supplementen zijn een miskoop We vroegen Jojanneke welke supplementen ze online het vaakst voorbij ziet komen, maar eigenlijk onzin zijn. Pak je notitieblok erbij en schrijf lekker mee, scheelt je weer een miskoop. 'Magnesium wordt ontzettend veel aangeprezen door influencers. Ze dichten er allerlei voordelen aan, waar wetenschappelijk geen bewijs voor is. Zo zou het helpen tegen spierkramp, maar daar is alleen bij zwangeren heel zwak bewijs voor,' vertelt ze.

Ho, nog niet wegleggen die pen, want er is meer. 'Je ziet veel influencers supplementen tegen overgangsklachten promoten, maar ook daar is bar weinig effect van te zien in wetenschappelijk onderzoek,' vult Jojanneke aan.

Laat jij je verleiden? We snappen dat het verleidelijk is om te vallen voor de mooie woorden, plaatjes en claims op social media. En zeg nou zelf: helder denken is best moeilijk als je algoritme je bekogelt met gummiberen en magnesiumpoeder. Toch is het belangrijk om na te gaan of je dit supplement eigenlijk wel nodig hebt.

Lees ook: Asking for a friend: werkt de vijfsecondenregel eigenlijk wel?

Jojanneke: 'Wanneer een influencer een supplement promoot of verkoopt, doen ze dit doorgaans met maar één reden: geld aan jou verdienen. Dus ik zou in het algemeen een gezonde argwaan hebben als een influencer dit advies geeft.' Twijfel je over een supplement? Kijk dan op thuisarts.nl of bespreek het met je huisarts.

Wie gaat dat betalen? Blijkt dat je een supplement nodig hebt? Geef dan niet je hele salaris uit aan Instagram-waardige, pastelkleurige pillenpotjes. Nee, zelfs niet als de influencer in kwestie beweert dat deze gummies echt het beste van het beste zijn. 'Er zitten grote prijsverschillen tussen supplementen. Mijn ervaring is dat je met de goedkoopste van de drogist of apotheek heel vaak goed uitkomt,' zegt Jojanneke.

In de meeste gevallen geldt: je hebt helemaal geen supplement nodig. Waarom zouden we daar dan in hemelsnaam geld aan uit willen geven? Jup, de waarheid is behoorlijk de-influencing.

delen
Noortje Luijk

Noortje (2000) stagiair bij &C, dol op diy-projecten en knutselt haar hele interieur bij elkaar. Als je een creatieve oplossing zoekt, ben je bij haar aan het goede adres. Let op: de rommel en chaos die ze daarbij achterlaat mag je wel zelf opruimen.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur