Moet je opletten: zo spot je zelf het geslacht van je baby op de echo

Oh Baby!

Moet je opletten: zo spot je zelf het geslacht van je baby op de echo

Noortje Luijk
Door

Noortje Luijk

Gepubliceerd op

18 december 2024 om 13:00

Gepubliceerd op

18 december 2024 om 13:00

Hoi nieuwsgierig aagje, kun je niet wachten om te ontdekken of je een jongen of meisje krijgt? We snappen je helemaal en denken met alle liefde mee. Wat blijkt? Er bestaat een manier om het geslacht van je kind te ontcijferen vóór de 20-wekenecho.

Hoe je dat dan doet? Met de nub-theorie natuurlijk. Heel eerlijk: wij hadden er nog nooit van gehoord. Nu wel trouwens, en jij straks ook. Handig!

Nooit van de nub gehoord? Wij geven een nub-date Als je de nub-theorie toepast, kun je al rond week twaalf het geslacht van je baby voorspellen. Vraag je je al de hele tijd af wat een 'nub' in godsnaam is? Hier komt-ie: een nub is een Engels woord voor bobbel. Dit uitsteeksel zit tussen de benen van je baby en zal zich later in de zwangerschap ontwikkelen tot het geslachtsdeel.

De ontwikkeling van de geslachtsdelen begint vanaf week zes à zeven. Eerst verloopt dit bij jongens en meisjes hetzelfde, maar vanaf week elf ontwikkelt de nub zich langzaam tot een penis of vagina.

Aha, zo werkt de nub-theorie Goed geraden: om meer te weten te komen over het geslacht van je baby moet je naar de nub kijken. Vanaf elf weken is dit uitsteeksel te zien op de echo en kan het speurwerk beginnen. Bij de nub-theorie draait het om de stand van de nub ten opzichte van de ruggengraat.

Wijst de bobbel omhoog en is de hoek groter dan dertig graden? Dan zou je in verwachting zijn van een jongetje. Is de hoek kleiner dan dertig graden en loopt de nub bijna parallel aan de ruggengraat? Dan wordt het een meisje.

Is deze theorie betrouwbaar? Als je heel graag wil weten wat het geslacht van je baby is, kun je deze test toepassen tijdens de termijnecho (vaak net na week tien) of de dertienwekenecho. Maar houd in gedachten: het gaat hier om een theorie. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.

Ook hoe de baby ligt speelt een belangrijke rol. Om de bobbel goed te kunnen zien, moet je kindje op de rug liggen, vol in beeld en met opgetrokken beentjes. En zelfs áls je het geluk hebt dat die kleine spruit precies de goede kant op rolt, blijft de test allesbehalve waterdicht.

Lees ook: We got you: dit zijn de beste seksstandjes per trimester

Gokje wagen? Kun je écht niet wachten tot de 20-wekenecho? Bekijk de mysterieuze nub dan liever wat later dan te vroeg. Uit onderzoek blijkt dat de nub-test betrouwbaarder wordt naarmate je langer wacht. Nog even geduld dus.

Eerlijk is eerlijk, de test is niet perfect. Het is vooral leuk om een iets beter onderbouwd gokje te kunnen doen na de twaalfwekenecho. Wie weet kun je er een leuke weddenschap van maken met je partner – de verliezer trakteert op je zoveelste craving. Babynamen verzinnen, garderobes inslaan en de verfrollers pakken? Daar kun je beter nog even mee wachten.

delen
Noortje Luijk

Noortje (2000) stagiair bij &C, dol op diy-projecten en knutselt haar hele interieur bij elkaar. Als je een creatieve oplossing zoekt, ben je bij haar aan het goede adres. Let op: de rommel en chaos die ze daarbij achterlaat mag je wel zelf opruimen.

Meer lezen van Oh Baby!

Meer van deze auteur