Zo herken je of je onderkoeld bent (en dat wil je juíst weten met dit warme weer)

Body & Mind

Zo herken je of je onderkoeld bent (en dat wil je juíst weten met dit warme weer)

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

23 juni 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

23 juni 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

De eerste vraag die bij je opduikt is waarschijnlijk: 'Huh, onderkoeld, hoe dan? Het is verdorie 28 graden buiten.' Ja, je hebt gelijk. Maar het gaat juist mis omdát het zo warm is. Tijdens de slopende hitte zoeken we maar al te graag wat verkoeling op. Wat begint bij een verfrissende duik in de zee kan eindigen in onderkoeling. Of soms zelfs: overlijden. Moet voorkomen worden, dachten wij zo.

Eerst 'n teen  Het is eind juni. En hoewel wij zowat wegsmelten in deze hitte, moet je niet vergeten dat dit de eerste paar zonnestralen zijn die onze zee in maanden heeft gezien. Dus je snapt: vrij koud nog. Kees Brinkman, werkzaam bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), waarschuwt dan ook voor een cold shock. Zo'n cold shock is een lichamelijke reactie op koud water, waardoor je lichaam direct naar adem hapt. Zelfs onder water. Zo'n reactie is sterker dan wijzelf, dus het kan iedereen gebeuren volgens Brinkman. Je kan je kansen verminderen. En wel zo: laat je rustig in het water zakken, en neem niet direct een duik in het diepe. Brinkman: 'Zorg dat je niet meteen kopje-onder gaat. Steek eerst voorzichtig een teen in het water, zo kan het lichaam zich voorbereiden op het temperatuurverschil.'

Lees ook: Zo voorkom je vaginale schimmelinfecties in de zomer

Trillen Begin je te rillen? Ga dan direct het water uit, adviseert Brinkman met klem. 'Doe je dit niet, dan zal het rillen na verloop van tijd stoppen, maar dan wordt het probleem erger zonder dat je het zelf doorhebt. Je omgeving kan het merken aan ongecontroleerde zwembewegingen of rare antwoorden,' aldus Brinkman.

Help elkaar een handje Wees ook scherp op anderen om je heen. We doen het toch een beetje samen. Als je merkt dat iemand gekke zwembewegingen maakt of onzin uitkraamt, zorg dan dat diegene uit het water wordt gehaald. Het Rode Kruis geeft ook nog de volgende symptomen aan bij een onderkoeling: een koude of bleke huid, een langzaam en oppervlakkige ademhaling, soms oncontroleerbaar trillen, mogelijk blauwe lippen, oren, vingers en tenen en vermoeid- of suffigheid.

Erg belangrijk om te weten: geef een slachtoffer geen eten en drinken. Wanneer je dat doet, verschuift de aandacht van het lichaam naar de maag, en stroomt bloed dat nodig is op andere plekken (zoals het hoofd) naar de maag toe, aldus EHBO-college.

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen