Waarom machtige mannen dit bedacht hebben? Omdat ze bang zijn

Column

Waarom machtige mannen dit bedacht hebben? Omdat ze bang zijn

Tess Milne
Door

Tess Milne

Gepubliceerd op

10 juni 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

10 juni 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Cairo rent met een wit weggetrokken gezicht in mijn armen. 'Ik ben bang,' zegt hij. 'Waarvoor ben je bang dan?' vraag ik. 'Voor de heks.'

Het is weekend en hij heeft die ochtend een filmpje gekeken waarin een heks langs kwam vliegen. Inclusief kromme neus en gebogen rug. 'Dat is nep,' zeg ik tegen hem. 'Bedacht door mannen op machtige plekken om wijze vrouwen af te schilderen als monsters.' Jep. Welkom in het huis van een feminist. Lees ook: Ik ga mijn okselhaar omarmen Cairo kijkt me vragend aan. 'Waarom doen ze dat?' 'Omdat ze bang zijn,' zeg ik zonder nadenken. 'Dat mag niet.' 'Inderdaad, dat mag niet.' Het is toch te gek voor woorden dat dit angstbeeld van de heks na de heksenverbrandingen in de middeleeuwen nog steeds gebruikt wordt? Het beeld dat heeft geleid tot de hysterie die ervoor zorgde dat naar schatting 30.000 tot 60.000 'heksen' (waarvan 20 procent ook mannen) zijn vermoord. Waarom zien we het beeld dat aan deze massamoord heeft bijgedragen nog altijd terug in onze media? Ik zou zeggen: maak een horrorfilm over Heinrich Kramer, de schrijver van de Malleus Maleficarum, het handboek voor het berechten en het martelen van heksen. Daar zit de duisternis. Niet bij de vrouw die met haar kennis van kruiden iemand beter probeerde te maken. Lees ook: Dit is in ieder geval goedkoper dan cocaïne Schets liever een realistisch beeld van de wijze heksen wier kennis verloren is gegaan. Vertel hoe ze met hun krachten hoop gaven in letterlijk donkere tijden. Denk aan de zwarte dood, syfilis, de tyfus. Het was niet best. En de dokters van die tijd waren niet de dokters van deze tijd, he? Ze deden misschien hun best, maar een diagnose vaststellen door plas te proeven? No thanks (wel toewijding trouwens), ik ga liever naar Alice aan de rand van het bos die weet dat tijm antibacteriële eigenschappen heeft. En die mij vertelt dat heksen niet op bezemstelen vliegen, maar dat de bezemsteel symbool staat voor de magie van opruimen. Het is tijd om de Hänsel und Gretel-gate tot een definitief einde te brengen. Knibbel, knabbel, knuisje, ik geloof niet meer in jullie hersenspoelhuisje.

delen
Tess Milne

Tess Milne (36) is presentator en hopt al meer dan tien jaar langs op je beeldbuis. Daarnaast is ze ook nog schrijver en moeder van de jongens Cairo (6) en Skye (4).

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen