Deze 7 dingen beschadigen je pan (en nee, we hebben het niet over die metalen vork)

Lifestyle

Deze 7 dingen beschadigen je pan (en nee, we hebben het niet over die metalen vork)

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

11 maart 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

11 maart 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Wie heeft bedacht dat pannen een godsvermogen moeten kosten, verdient wat ons betreft een plekje in de Hall of Shame. Je hebt nooit genoeg aan één pan, nee, je moet een hele collectie aanschaffen en vervolgens ook nog een nier verkopen om enigszins fatsoenlijke kwaliteit te bemachtigen. Pure waanzin, als je het ons vraagt…

Maar goed, we kunnen moeilijk de straat op gaan met fakkels en hooivorken om te eisen dat de prijzen van kwaliteitspannen landelijk worden verlaagd. Dus, wat doen we dan? Juist, we maken er het beste van en zorgen dat die peperdure pannen van ons het in ieder geval niet binnen het jaar begeven. Hier heb je 7 tips om ervoor te zorgen dat ook jouw pannen zo lang mogelijk meegaan.

1. Vaatwasser Beginnen met het schoonmaken van je pannen op de juiste manier is de eerste stap. En nee, het antwoord is NIET de vaatwasser – dat is namelijk fout nummer één. Uiteraard bestaan er uitzonderingen, maar zorg dat je altijd de reinigingsinstructies checkt om zeker te zijn dat je je pan niet naar de mallemoeren helpt.

2. Heet water Gooi jij ook zo graag je Quooker in de strijd direct na het koken? Effe wachten. Het lijkt misschien de makkelijkste manier voor een schone vaat, maar zelfs gewoon heet water kan je anti-aanbaklaag al verpesten. Weer een keukenwijsheid rijker, graag gedaan hè.

Lees ook: Vliegt de winkels uit: Lidl verkoopt de perfecte gietijzeren pan voor een prikkie

3. Metaalspons Je kent het wel: aangekoekte etensresten die je er met geen mogelijkheid vanaf krijgt. Nee, niet de metaalspons uit de kast trekken, want ook die kan de anti-aanbaklaag beschadigen. Tip van Flip: gewoon wat baking soda erop gooien en je pan is binnen no time schoon.

4. Roestvrijstaal Het lijkt misschien een open deur, maar met een vork over de bodem van je pan gaan, is als vloeken in de kerk. En het zijn niet alleen vorken die je pannen verpesten. Vrijwel al het roestvrijstalen keukengerei kan schade aanrichten, vooral aan die met een anti-aanbaklaag. Als vuistregel geldt: ruil ze om voor siliconen spatels, die zijn een stuk beter voor je pannen.

5. Bakspray Ben je zo iemand die meteen naar de bakspray grijpt om te voorkomen dat eten blijft plakken? Het lijkt misschien een slim, gezonder alternatief voor boter of olijfolie, maar pas op: te veel bakspray is niet goed voor de anti-aanbaklaag van je pannen.

Lees ook: Zo maak je de perfecte tosti in de pan (ja, net zoals in Anyone But You)

6. Pannenkast Je kent het vast: altijd lijkt de pan die je nodig hebt, onderaan en achterin te liggen. En hoe je ook probeert alles netjes te rangschikken, het is telkens een gevecht. Dus, uiteindelijk duw je alles erin, smijt je het deurtje dicht en laat je het probleem over aan de volgende panzoeker. Ja… Die aanpak doet je pannen dus geen goed. Ze mogen dan wel van metaal zijn, maar onverwoestbaar zijn ze niet. Een beetje voorzichtigheid kan geen kwaad.

7. Hitte Oké, ja, pannen horen warm te worden, dat is logisch. Maar let op: houd het fornuis liever op een lage of middelmatige stand. Wanneer olie gaat koken, kan dit je anti-aanbaklaag aantasten. Ga je iets frituren? Investeer dan in een pan die speciaal daarvoor bedoeld is.

Prullenbak in? Maar helaas, als ze je een lange, trouwe dienst hebben bewezen en jij ze met alle zorg hebt behandeld, komt er toch een moment dat ook de beste pannen met pensioen mogen. Dat merk je bijvoorbeeld als de anti-aanbaklaag het begeeft, er slijtage zichtbaar is, eten blijft kleven, de pan niet meer gelijkmatig verwarmt of zelfs een beetje krom is getrokken. We weten het: het is lastig vaarwel zeggen. Sterkte!

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Lifestyle