Deze kinderboeken uit je jeugd ben je sowieso vergeten (en kun je nu voor je kinderen kopen)

Oh Baby!

Deze kinderboeken uit je jeugd ben je sowieso vergeten (en kun je nu voor je kinderen kopen)

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

23 januari 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

23 januari 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Duidelijke herinneringen zijn het niet, de boeken die je als kind las. Eerder vage, vergeten beelden uit je verleden. Totdat je die kaften ziet – dan komt ineens alles terug.

Die brengen je terug in de tijd als geen ander. Hou je vast.

Kinderboeken uit je jeugd Wat is er nou fijner dan dat sentiment overbrengen op de volgende generatie? Dat zij ook tot in den treure uit elkaar gevallen boeken bewaren en emotioneel worden bij het zien van de kaft van Minoes, daar gaan we voor.

Lena Lijstje, Francine Oomen (2001) Weet je nog, die boeken die je las na de hele Hoe Overleef Ik-serie uitgelezen te hebben? Lena Lijstje ging over een meisje dat niet kon kiezen en daarom voor elke scheet lijstjes maakte. Dik twintig jaar later zijn wij haar per ongeluk geworden.

Lena Lijstje

Olijke Tweeling, Arja Peters (1958) De boeken van de Olijke Tweeling staan al generaties lang (sinds 1958, hállo) in menig boekenkast. Dat is ook niet gek, de avonturen van de tweeling Ellis en Thelma Bongers hielden ons allemaal in een houtgreep.

Olijke Tweeling kinderboeken

Lees ook: Opgelet: deze 10 oer-Hollandse babynamen worden met uitsterven bedreigd Matilda, Roald Dahl (1996) Het verhaal van Matilda ging over een meisje dat reteslim was, straffen bedacht voor haar ouders en het schoolhoofd, en kon toveren als ze boos was. Eén woord: iconisch. En óf wij haar graag wilden zijn.

matilda

Geronimo Stilton (2000) De boeken van Geronimo Stilton kregen ons zo ver dat we agressief over een afbeelding van een eenhoorn wreven om wanhopig 'eenhoornpoep' te ruiken. Of stinkende trollenvoeten. Of de geur van liefde. Het was wat.

geronimo stilton kinderboeken

Minoes, Annie MG Schmidt (1970) Minoes, de vrouw die vroeger een kat was en nu met katten kan praten. Al die jaren later is dat nog steeds het leven dat we het liefst zouden willen. Beetje op het dak hangen met je lokale straatkat.

Minoes

Pinkeltje, Dick Laan (1939) Ken je 'm nog, dat mannetje, niet groter dan je pink en met een witte baard en blauwe puntmuts? De verhalen van Pinkeltje hadden toen al wat nostalgisch, en nu nog meer.

Pinkeltje Kinderboeken

Wipneus en Pim, B. van Wijckmade (1949) Over nostalgie gesproken. Ons kreeg je niet weggeslagen uit de wereld van Wipneus en Pim, de kabouterwereld, vol elfjes, heksen en trollen. Wedden dat je kinderen dit net zo leuk zullen vinden?

Wipneus en Pim

Kruistocht in spijkerbroek, Thea Beckman (1973) Als er één boek was dat indruk maakte op onze kinderhersenen, was het deze. Soort ultieme opsomming voor een tienerboek: tijdreizen, middeleeuwen en spanning. In 2006 werd het verhaal verfilmd, maar doe ons maar het boek.

Kruistocht in een Spijkerbroek

Lees ook: Is je kleine een nachtbraker? Deze otterknuffel biedt uitkomst De mooiste vis van de zee, Marcus Pfister (1996) Onze eerste levensles leerden we van de regenboogvis: het leven draait niet om mooi zijn, maar om aardig zijn. En om je regenboogschubben afgeven in ruil voor vriendschap. Of zoiets.

Regenboogvis kinderboek

4 Vriendinnen 1 Spijkerbroek, Ann Brashares (2005) Door dit boek leek het ons ook een goed idee om aan onze vriendinnen voor te stellen om één spijkerbroek te delen. Vonden zij minder. Wel gezellig, zo'n boek over vier puberende tieners, en perfect voor jouw puber-to be (ja, ooit komt die tijd).

4 Vriendinnen 1 Spijkerbroek

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen van Oh Baby!

Meer van deze auteur