Bloederige boel: wanneer zijn jouw menstruatieklachten abnormaal?

Body & Mind

Bloederige boel: wanneer zijn jouw menstruatieklachten abnormaal?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

21 augustus 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

21 augustus 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Er heerst nog steeds een groot taboe op menstruatieklachten. Terwijl je er zelden iemand over hoort piepen, heeft volgens onderzoek van het VU medisch centrum één op de drie vrouwen er last van. Maar bij welke klachten moet je nou eigenlijk écht aan de bel trekken?

Gevoelige boobies, krampen en moodswings: het is helaas allemaal part of the deal. Maar wanneer je klachten serieuze vormen aannemen en je jezelf herkent in één van de onderstaande situaties, is het zeker niet onverstandig om een afspraak met je huisarts in te plannen. 

Heftige pijn Menstrueren gaat vaak gepaard met krampen, deze krijg je er nou eenmaal gratis en voor niks bij. Als deze krampen niet te houden zijn en je bij wijze van spreken om de vijf minuten kreunend op de grond ligt te creperen, is het sterk aan te raden om een bezoekje aan de dokter te brengen. Heftige pijn tijdens tijdens je menstruatie kan namelijk een symptoom zijn van endometriose, een aandoening die kan leiden tot onvruchtbaarheid. Bellen dus, die dokter. 

Menstruatie-stop  Ben je al een tijdje niet meer ongesteld geweest en is de zwangerschapstest negatief? Heel fijn dat je even van die bloederige bende af bent, maar het kan in sommige gevallen ook zorgwekkend zijn. Zo kan een plotselinge menstruatiestop het gevolg zijn van hormonale disbalans, schildklierproblemen, een vervroegde overgang, sterke gewichtsveranderingen, of het ervaren van veel stress. Neem het zekere voor het onzekere: een bezoekje aan de huisarts is zo gepiept.

Lees ook: Bloed eerlijk á la gen Z je menstruatie online knallen: hartstikke goed of liever niet?

Tussentijds bloedverlies Verlies je wel eens bloed tussen twee menstruaties door? No worries, negen van de tien keer is de oorzaak hiervan onschuldig. Tóch is het wel handig om op dit moment een bezoekje te brengen aan de huisarts. Wondjes en poliepen in de baarmoeder, SOA's, vaginale infecties, baarmoederhalskanker, schildklierproblemen en – daar is-ie weer – endometriose kunnen ook een oorzaak zijn van bloedverlies. Uiteraard willen we je niet bang maken, maar in het geval dat het foute boel is kan je er maar beter vroeg bij zijn.

Hevig menstrueel bloedverlies Lek je elke keer wanneer je ongesteld bent, ondanks dubbele bescherming, áltijd door, duurt je menstruatie langer dan zeven dagen en/of is je cyclus korter dan eenentwintig dagen? Dan heb je wellicht last van menorragie, ook wel hevig menstrueel bloedverlies genoemd. Letterlijk een kutprobleem en het irritante is dat de oorzaak ervan ook niet altijd te achterhalen valt. Desondanks is het belangrijk dat op het moment dat je hier last van hebt een bezoekje brengt aan de huisarts, al is het maar om bepaalde risico’s uit te sluiten. 

PMS Heb jij vlak voordat de rode zee zich aanbiedt last van intense lichamelijke én geestelijke klachten? Dan bestaat er een kans dat je onder het Premenstrueel Syndroom (PMS) leidt. Symptomen hiervan zijn prikkelbaarheid, een pijnlijke boezem, een opgeblazen gevoel, moodswings, een gespannen gevoel en depressieve klachten. De klachten beginnen vaak in de derde week van je cyclus en stoppen op het moment dat je ongesteld wordt. Na een klachtenvrije periode van ongeveer een week begint het hele riedeltje weer opnieuw. Herken jij jezelf hierin? Hou dan gedurende een paar maanden een menstruatiedagboek bij en neem deze mee naar de afspraak met je dok.

Wanneer je klachten abnormaal zijn, is moeilijk uit te leggen. Iedereen heeft een andere pijngrens en gaat anders om met menstruatieklachten. Twijfel je of je menstruatieklachten buiten proportie zijn? Schaam je nooit om even de dokter te bellen. Liever horen dat alles goed is, dan onnodig dealen met pijnklachten. 

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind