Je perimenopauze? Dit zijn signalen dat je er middenin zit

Body & Mind

Je perimenopauze? Dit zijn signalen dat je er middenin zit

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

18 oktober 2024 om 11:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

18 oktober 2024 om 11:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Die gevreesde menopauze? Gelukkig ligt die voor velen van ons nog in de toekomst - weer een zorg minder. Maar heb je al gehoord van de perimenopauze? Deze voorbode van de menopauze maakt vaak al veel eerder zijn entree… Misschien zit je er zelfs al middenin.

De overgang bestaat uit vier fases: de premenopauze, perimenopauze, menopauze en postmenopauze. De premenopauze is eigenlijk je hele leven vóór de menopauze. Gemiddeld komen vrouwen rond hun 51e in de menopauze (hoewel dit sterk kan verschillen), maar de perimenopauze begint al veel eerder, zo tussen je 40e en 45e.

Overgang 101 De overgang wordt vaak gekenmerkt door je laatste menstruatie. Wanneer je meer dan een jaar geen menstruatie hebt gehad, kun je zeggen dat je de menopauze gepasseerd bent. Technisch gezien duurt de menopauze dus slechts één dag - de dag van je laatste menstruatie. Natuurlijk kun je die specifieke dag pas achteraf pinpointen.

Maar het meest bekende aspect van de overgang zijn toch echt de vervelende klachten die eraan gekoppeld zijn. Verrassend genoeg zijn deze klachten niet zozeer kenmerkend voor de menopauze zelf - want dat denken mensen vaak - maar horen ze bij de perimenopauze. Deze periode kan al enkele jaren vóór de menopauze starten en loopt door tot ongeveer een jaar erna.

Lees ook: Uit balans: zes tekenen dat je hormoonhuishouding een zootje is

Klinkt gezellig… Je perimenopauze is in de eerste plaats gemakkelijk te herkennen door lange, hevige en onregelmatige menstruaties. Dit zijn vaak de kenmerken die je het eerst kunnen opvallen voordat je last krijgt van andere lichamelijke klachten. Doordat je lichaam in de perimenopauze minder oestrogeen aanmaakt, vinden er schommelingen in je hormoonspiegel plaats en die kunnen tot bekende klachten als opvliegers leiden. Andere symptomen zijn nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, hoofdpijn, overgewicht en vaginale droogheid en irritaties. Echt iets om naar uit te kijken dus, kuch kuch…

Geen nood aan de man Gelukkig wemelt het online van de praktische tips die je door de perimenopauze heen kunnen loodsen als je kampt met heftige symptomen. Hier zijn een paar aanraders:

  • Menstruatie monitoren: omdat de perimenopauze vaak gepaard gaat met veranderingen in je menstruatiecyclus, is het een slim idee om je cyclus goed bij te houden. Dit helpt je veranderingen sneller te spotten en patronen te herkennen.

  • Slim eten: bepaalde voedingsmiddelen kunnen overgangsklachten juist verergeren, zoals alcohol, koolzuurhoudende dranken en cafeïne. Aan de andere kant zijn er producten rijk aan plantaardige oestrogenen die je oestrogeenniveau op peil kunnen houden en zo klachten kunnen verminderen.

  • Katoenen ondergoed dragen: voorkom vaginale droogheid en irritaties met ondergoed van katoen en inlegkruisjes zonder geurstoffen of kunststoffolie. Dit vermindert de kans op schimmels.

  • Juiste huidverzorging: met het afnemen van je vrouwelijke hormonen kan je huid dunner en minder elastisch worden. Het is essentieel om je huid 's avonds goed te reinigen en crèmes te gebruiken die vitamine A bevatten.

Natuurlijk is de overgang voor iedereen anders. Anyhow, we wensen je veel sterkte toe en onthoud: je staat er niet alleen voor.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur