Body & Mind
Je productiviteit omhoog krikken? Dan wil je de body doubling hack proberen
Gepubliceerd op
26 mei 2023 om 12:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
26 mei 2023 om 12:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
Je moet een deadline halen, je mag ergens absoluut geen fouten in maken of je wil eindelijk eens aan die langverwachte roman van je beginnen. Het maakt eigenlijk niet uit wat het is, je hebt focus nodig. Hoe je dat voor elkaar bokst? Nou, gewoon: met de body doubling hack.
Is uitstellen jouw tweede naam? En snel afgeleid je derde? Dan is het tijd om je lichaam in de strijd te gooien. Of eigenlijk andermans lichaam. Nee, niet op die manier. We leggen het uit. Gedeelde smart is halve smart Body doubling verwijst naar een strategie waarbij twee mensen naast elkaar ergens aan werken, ongeacht of dat hetzelfde is, om productiviteit en focus te vergroten. Zitten we naast iemand die hard aan het werk is, dan willen we diegene volgens experts namelijk instinctief nadoen. Dat heeft alles te maken met zogeheten 'spiegelneuronen', een begrip van neurowetenschapper Giacomo Rizzolatti. Spiegelneuronen reageren op acties die we observeren in anderen, en stellen ons in staat om empathie te tonen of dus iemand te imiteren als diegene aan het ploeteren is naast ons. Lees ook: Uit balans: zes tekenen dat je hormoonhuishouding een zootje is Andere experts zeggen dat die verhoogde productiviteit en focus juist meer te maken hebben met dat we ons verantwoordelijker voelen voor onze eigen handelingen als we naast iemand zitten. Uit een onderzoek van de American Society of Training and Development blijkt dat we 65 procent meer kans hebben om onze doelen te halen als we iemand hebben om verantwoording aan af te leggen. Je weet wel, manifesteren en al dat. En die kans stijgt zelfs naar 95 procent als daar regelmatig momenten bij komen kijken dat de voortgang besproken wordt. We waarderen de tijd en energie die iemand in ons steekt en willen diegene niet teleurstellen, waardoor we geen excuses bedenken, maar gaan met die banaan. ADHD'ers opgelet Hoe dan ook: het werkt. Er is nog meer onderzoek naar het fenomeen nodig, maar veel therapeuten raden body doubling al aan. Voorál voor ADHD'ers zou het goed werken. Sterker nog, de techniek wordt al lange tijd in de ADHD-gemeenschap toegepast 'als een middel om het initiëren en volbrengen van taken te verbeteren', aldus therapeut Billy Roberts, oprichter van Focused Mind ADHD Counseling in Ohio, Amerika. Dankzij covid Nieuw is body doubling dus niet, ook buiten de ADHD-gemeenschap niet, maar de techniek kreeg tijdens de coronapandemie weer meer aandacht (en liefde). We misten, naast feestjes, etentjes en knuffels, namelijk ook onze body double. Die tijd is gelukkig voorbij, maar een overblijfsel is dat we met z'n allen meer thuis werken dan voorheen en dus zelf meer moeite moeten doen om ons te concentreren. En dus gaat de hack nu weer als een malle op TikTok.
Lees ook: Hoe lang moet je in de zon zitten voor genoeg vitamine D? Zie je deze strategie wel zitten, maar ben je inmiddels ook wel erg gehecht aan je thuiswerkdagen of andere afgezonderde momenten? Het schijnt ook te werken als je niet fysiek bij elkaar bent, maar enkel online. Videobel bijvoorbeeld een vriendin of collega en ga aan het werk of denk aan 'work with me'-video's op TikTok of YouTube. Er zijn zelfs speciale apps en websites om aan iemand gekoppeld te worden. Een datingsite dus, maar dan net anders. Ten slotte kun je altijd nog accepteren dat je je dag (of week) gewoon even niet hebt. Dan maar geen focus. Moet men gewoon nog even wachten op die roman.
delen
Anne van Aartrijk
InstagramAnne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 en getogen in Brabant. Ze heeft een fikse kaasstengelverslaving, zit het allerliefst in de bioscoop en gebruikt voor een volwassene opvallend vaak het woord 'knutselen'. Minstens zo opvallend: de hoeveelheid roze in haar leven.