Asking for a friend: werkt de vijfsecondenregel eigenlijk wel?

Body & Mind

Asking for a friend: werkt de vijfsecondenregel eigenlijk wel?

Noortje Luijk
Door

Noortje Luijk

Gepubliceerd op

16 december 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld shutterstock

Gepubliceerd op

16 december 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld shutterstock

Eerst een cracker, daarna wat hummus, een plakje kipfilet erop en om het af te maken nog wat stukjes avocado. Yum, je lunch is ready to eat. Maar terwijl je de eerste hap neemt, stort het hele kunstwerk in elkaar. Ieks, die avocado moest op je cracker, niet op de grond. Misschien, als je het binnen vijf seconden opraapt, ben je de bacteriën voor. Of toch niet?

Heb je een snack laten vallen die te lekker is om te laten liggen? Wij zochten uit of de vijfsecondenregel echt werkt.

Hoe komt een bacterie van de vloer op je eten? De theorie achter de vijfsecondenregel? Als je eten laat vallen en het binnen vijf seconden weer van de vloer opraapt, kun je het nog opeten. Je zou dan zo snel zijn dat er nog geen bacteriën op je snack zitten. Om erachter te komen of dat echt zo werkt, moeten we eerst begrijpen hoe bacteriën zich verplaatsen.

Kleine hint: niet met de tram of op een fatbike. Op zich logisch, want bacteriën kunnen niet lopen, vliegen of springen. Sommige kunnen wel zwemmen, maar daar houdt het op. Bacteriën zijn dus afhankelijk van water en luchtstromen om zich te verplaatsen.

Feit of fabel? Helaas, we hebben slecht nieuws voor de klunzen onder ons. Op het moment dat je favoriete snack de grond raakt, neemt het meteen de bacteriën op die zich op dat stukje vloer bevinden.

Dit bleek uit Amerikaans onderzoek waarin ze het aantal bacteriën testten bij stukjes brood, watermeloen en snoepjes die op de grond vielen. De onderzoekers bekeken het aantal bacteriën na 0,1 seconde, 5 seconden, een halve minuut en vijf minuten. Wat bleek? Na 0,1 seconde zaten er al bacteriën op elk stukje eten. Jup, zo snel ben je ook weer niet.

Knoei verstandig Toch kwamen het snoepje en het brood een stuk frisser uit de test dan de watermeloen. Dat het fruit zo snel veranderde in een bacteriebom komt door het vocht. Bacteriën zijn dol op nattigheid, want door hun zwemstaart en de stroming van water kunnen ze makkelijker overgaan van de vloer naar je snack.

Ook het soort vloer waarop je je eten laat vallen, speelt een rol. Knoei je bijvoorbeeld op een gladde visgraatvloer of op je nieuwe tapijt? Op een gladde vloer raakt je eten een groter oppervlak, waardoor het meer bacteriën oppikt. Bij tapijt zijn er minder contactpunten en dus ook minder bacteriën.

Lees ook: Tijd voor duidelijkheid: helpt cafeïne tegen hoofdpijn en migraine?

Word je ziek als je van de grond eet? Ho, wacht nog heel even voordat je je hele huis volgooit met tapijt: gladde oppervlakken zijn makkelijker schoon te maken dan tapijt. Op een schoon, glad oppervlak verzamelt je gevallen snack de minste bacteriën.

Nat of droog, tapijt of laminaat? Eigenlijk doet het er niet toe. Als je je eten hebt laten vallen, zitten er hoe dan ook bacteriën op. Gelukkig is het geen ramp om wat bacteriën binnen te krijgen. Er zijn miljoenen verschillende soorten bacteriën, waarvan maar een paar honderd je ziek kunnen maken. In de meeste gevallen is het niks ernstigs en merk je het alleen aan wat gerommel in je darmen.

Mijn lunch ligt al op de grond, wat nu? De kans is klein dat er net op het stukje vloer waar jouw avocadotoast viel zo veel slechte bacteriën zitten dat je ziek wordt. Dat betekent natuurlijk niet dat je al je borden weg moet doen en vanaf nu alles van de grond moet eten. Heel veel kleine risico's bij elkaar maken de kans groter dat je wel een keer de pineut bent.

Moraal van het verhaal: gooi die lunch liever in je mond dan dat je hem op de vloer kwakt. Laat je fruit vallen? Spoel het dan af. Valt je favoriete koekje op de grond? Dan mag je het best oprapen en kijken of je deze keer wel raak kunt mikken.

delen
Noortje Luijk

Noortje (2000) stagiair bij &C, dol op diy-projecten en knutselt haar hele interieur bij elkaar. Als je een creatieve oplossing zoekt, ben je bij haar aan het goede adres. Let op: de rommel en chaos die ze daarbij achterlaat mag je wel zelf opruimen.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur