Wat een bende: hoe krijg je nou écht orde in alle bergen speelgoed en spullen?

Oh Baby!

Wat een bende: hoe krijg je nou écht orde in alle bergen speelgoed en spullen?

Carmen Felix
Door

Carmen Felix

Gepubliceerd op

23 oktober 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

23 oktober 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Je kind kan nog zo klein zijn, de spullen en chaos die het met zich meebrengt zijn dat niet. Hoe zorg je ervoor dat je gezin niet kopje-onder gaat in een zee van knuffels, puzzelstukjes en Duplo-hoofden, vraagt Carmen Felix zich af. Ze zocht het uit voor &C's OhBaby! special, en je leest hier een preview.

Blokken, potjes, stoepkrijt, een keukentje, een bankje, zo'n vijfhonderd knuffels, boeken, puzzels, tekenspullen, auto's, een miniatuurscooter, een poppenwagen, een bureautje, een paar ministoelen en natuurlijk een bak met onverklaarbaar veel rare troep zoals Barbieschoentjes, sleutelhangers, een brochure van de plaatselijke zonweringspecialist, elastiekjes, een blokfluit en vierendertig lege bellenblaasflesjes. Als er iets is waar je je als kersverse ouder finaal op kunt verkijken, is het wel de hoeveelheid spullen die een klein, schattig kind verzamelt. En erger nog: hoe extreem moeilijk het kan zijn om van die spullen af te komen, als ze eenmaal een plek in je huishouden hebben opgeëist.

Moeras van spullen Als je net ouder bent geworden, de trotse huisgenoot van een blakende baby bent en nu al gek wordt van de hoeveelheid spullen die je volgens het internet 'moest' kopen voor het grut er überhaupt was uitgeperst – maak je borst maar nat. Het wordt alleen maar erger. Als moeder van een verzamelzieke meisjespeuter voelt het alsof ik op dit moment in een moeras van spullen leef. Elke avond rond 19.15 uur weet ik eruit te kruipen en de boel – voor het oog – te kuisen, maar zodra het mormel wakker wordt, begint het continu kasten opentrekken, boeken over de grond verspreiden en het olijk torsen met tasjes gevuld met poppen, haarclips en doppen van oude deorollers. Ik weet niet of het normaal is, maar mijn dochter lijkt niet zozeer te spelen, maar eerder een onsuccesvolle kringloopwinkel te runnen. En ik zit erbij en kijk ernaar. Tijd om op zoek te gaan naar een houdbare oplossing.

Lees ook: Verkorte benen en geen handen, tóch werd Monique moeder: 'Fuck it, ik kan het lekker zelf met mijn hondje'

Ik kom er na een rondvraag bij vrienden met kinderen achter dat ik gelukkig niet de enige moeder ben met een kind dat prima in het SBS6-programma Je huis op orde terechtkan voor wat advies van een professionele opruimcoach. Wat mij wel meteen opviel is dat – tja, hoe zeg je dit nou vriendelijk? – veel ouders kapot en moegestreden zijn. Door diezelfde kinderen en hun uitdragerij. Ze hebben geaccepteerd dat hun huis een zooi is, gooien af en toe alles in wat grote plastic bakken van Ikea, schuiven een lade vol ongeordende zooi met een zucht onder het bed en sissen af en toe 'Ruim je kamer toch eens op!' naar de kleine boosdoener.

Maar wat werkt nou wel, volgens de mensen die er verstand van hebben? Volgens opruimcoach Diana Monteny is het vooral belangrijk dat je je kinderen zo snel mogelijk leert om zélf op te ruimen. Ze schrijft op haar website: 'Het kan een uitdaging zijn je kinderen te motiveren dit te doen, maar het is een essentiële vaardigheid die ze nodig hebben om hun leven te organiseren en te beheren.' Meestal beginnen kinderen tussen de twee en drie jaar oud interesse te tonen in opruimen. Maar wat nou als je nou net de ouder bent van een kind dat die interesse absoluut niet heeft? Of een kind hebt dat je recht in je gezicht uitlacht als je op vriendelijke wijze vraagt of het mee wil helpen met opruimen?

Tips en tricks Ik ging op onderzoek uit en sprak met opruimcoach en hoarderspecialist Nienke Brouwer. Dit is hoe je aan de slag kunt met een rommelig huis vol spullen van je kind:

1. Begin met opruimen leuk te maken, zelfs als je het zelf echt niks vindt. Maak er een spel van, met een speciaal opruimliedje, een timer en een beloning wanneer het opruimen klaar is. Ook voor jezelf natuurlijk…

2. Deze kan lastig zijn, maar: geef het goede voorbeeld. Kinderen zijn de hele dag bezig met jou na te doen. Dus ruim met ze op, laat zien hoeveel waarde je hecht aan een opgeruimde kamer en dit allemaal met een brede glimlach (dat laatste was een flauwe grap, we weten allemaal dat die glimlach al tijden spoorloos verdwenen is).

3. Bereid je kind en de ruimte goed voor. Zorg dat er bakken, kasten, plekken voor alle spullen zijn. Heeft je kind een kleine bibliotheek aan boeken, investeer dan in een mooie boekenkast zodat ze niet op de grond hoeven te liggen. Laat je kind zien wat het verschil is tussen de bak met houten blokken en de bak met My Little Ponies.

Meer tips en tricks, en weten hoe je nou écht overzicht creëert in huis? Je leest het hele verhaal in &C's OhBaby! special die nu in de winkels ligt, of haal 'm hier online:

Scoor &C's nieuwste special nu hier!

7 ,95

delen
Carmen Felix

Carmen Felix (38) is freelancejournalist, een meningenmachine en schreef het boek Je kunt het ook nooit goed doen. Ze is moeder van dochter Vesper en kat Cosmo. Elke maand schrijft ze een column voor &C Magazine.

Meer lezen van Oh Baby!

Meer van deze auteur